23948sdkhjf

Asfaltaktører i svært pikant sak med privatetterforskning og ny anmeldelse

Det var NRK Beta som i går brakte utviklingen i saken etter politirazziaen hos Killingmo Freseservice i oktober.

HØY FRESETEMPERATUR: Razziaen mot Killingmo Freseservice AS i oktober, som vi skrev om her og her, vakte i utgangspunktet uvanlig stort leserengasjement.

Men nå har saken tatt en vending som er en kriminalnovelle verdig!

Kortversjonen er: Etter privat etterforskning fra Killingmo sin side, har namsmannen i Moss nå tatt beslag i digitalt materiell hos en person som er sentral i en av bedriftens store konkurrenter, Asfalt Remix. Killingmo mener konkurrenten har brutt seg inn i datasystemene i bedriften og hentet ut materiell som deretter er levert til Statens vegvesen – og som er (en del av) grunnlaget for at vegvesenet anmeldte Killingmo, med påfølgende politirazzia.

Les NRK Beta sin sak her.

Foreløpig er det svært mange uavklarte tråder i denne saken, hvor det fortsatt pågår både politietterforskning mot Killingmo Freseservice etter anmeldelsen fra Statens vegvesen, det er åpnet privat tvistesak av Killingmo mot konkurrenten, og Killingmo skal ha politianmeldt personen hos konkurrenten.

Her er en litt mer utførlig tidslinje:

8. oktober i fjor kunne Killingmo Freseservice bekrefte til Tungt.no at det de som hadde hatt politirazzia hos seg 1. oktober. «Killingmo freseservice AS har blitt anmeldt for brudd på arbeidstidsregelverket, og i den forbindelse har det blitt foretatt avhør og bevissikring hos oss fredag 1. oktober 2021», skriver daglig leder i bedriften, Jarle Killingmo. I meldingen avvises det også kategorisk at bedriften har gjort feil.

13. oktober følger Tungt.no opp saken, etter stort leserengasjement i sosiale medier, og vi kan legge til at det er Statens vegvesen som står bak anmeldelsen. Men verken påtalemyndighetene eller Killingmo vil utdype saken.

20. januar, i går, er det altså NRK Beta som kan fortelle atskillig mer om utviklingen. Blant annet at tirsdag denne uken «slo namsmannen i Moss til i en koordinert razzia på tre adresser i Østfold. Målet var å sikre alle datamaskiner og mobiltelefoner som tilhører Eyvind Aase Brynildsen. Brynildsen er HR- og markedsføringssjef i Asfalt Remix og daglig leder i iFlow».

Til NRK Beta sier André Killingmo, som nå har overtatt som daglig leder i Killingmo Freseservice, at anmeldelsen fra Statens vegvesen tydelig viser at noen har hatt tilgang til Killingmos datasystemer.

Dataetterforskning

Killingmo har derfor engasjert IT-sikkerhetsfirmaet Agenda Risk til å etterforske saken, og summen av alle informasjoner peker ifølge Killingmo på Brynildsen hos konkurrenten. Ifølge saken hos NRK Beta skal «Brynildsen over en lengre periode ha sendt detaljerte timelister til Statens vegvesen i tillegg til å ha tipset tre andre aktører, ifølge anmeldelsen til Statens vegvesen».

Forut for aksjonen fra Namsmannen på tirsdag denne uken har Søndre Østfold ting funnet at det er «sannsynliggjort at det i perioden august 2020 til august 2021 flere ganger er begått uautoriserte pålogginger til Planleggern via en IP-adresse som er ukjent for selskapet». Namsmannens aksjon er altså en såkalt bevissikring utenfor rettsak, som krever en slik kjennelse – les detaljer hos NRK her.

Til NRK bekrefter advokat Marianne Klausen denne bevissikringen, og at det nå pågår tvistesak mellom partene.

Fortsatt under etterforskning

NRK får fra politiadvokat Sigbjørn Arneberg i Øst politidistrikt bekreftet at den opprinnelige anmeldelsen mot Killingmo Freseservice fortsatt er under etterforskning – og at de har mottatt en ny anmeldelse fra Killingmos advokater.

Direktør for drift og vedlikehold i Statens vegvesen, Bjørn Laksforsmo, opplyser til NRK at anmeldelsen av Killingmo er basert på tips og innspill fra flere kilder de selv ikke kunne sjekke.

Brynildsens advokat Marianne Klausen legger til at de er kjent med at Maskinentreprenørenes Forbund og Norsk Arbeidsmandsforbund har levert varsel til Arbeidstilsynet om Killingmo Freseservice.

Per nå er det altså temmelig uklart hva som har foregått. Tungt.no følger saken.

Opphav og kilder: NRK Beta, Tungt.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078