23948sdkhjf

Elise "Hallingjenta" fra Hallingdal: - Det beste er å kunne reparere en ødelagt maskin

GRØFTENS HELTER
“Jeg har veldig interesse for faget"

  • Helten: Elise (Hallingjenta)
  • Bosted: Hallingdal 50% og Modum 50% av tiden. Jeg jobber skift 14/14, og er derfor to uker hjemme og to uker på jobb. 
  • Yrke: Anleggsmaskinmekaniker
  • Akkurat nå: Elise er lærling som mekaniker på anleggsmaskiner Rental Group Service i Vikersund.
  • Instagram: hallingjenta_

"Så langt har min tid som lærling vært veldig fin. Det er mye nytt som skal læres, og mye intressant som jeg skal gjennom. Jeg har hatt interesse for maskiner lenge, men da jeg startet på videregående gikk jeg først ett år på helse og oppvekst under corona-tiden. Jeg  fant ut at den utdannelsen ikke var helt for meg, så jeg tok omvalg og gikk vg1 tip. Det heter nå tif (teknologi- og industrifag). Da måtte jeg på en helt ny skole hvor jeg ikke kjente noen. Så tok jeg vg2 arbeidsmaskiner på Buskerud Vgs, og ble lærling etter det.

Jeg valgte anleggsbransjen fordi jeg har veldig interesse for faget. Jeg kunne ikke noe særlig om det fra før, men jeg vet at det er mulig å bli kjempegod bare man er intressert nok. I anleggsbransjen så lærer du ikke bare en bestemt ting, men du lærer så utrolig mye om alt mulig og får så mye bra erfaring og muligheter.

Det er nok ikke noen fasit på hvem som passer eller ikke passer til dette yrket, men hvis interessen er der så ville jeg absolutt prøvd det.

Jeg er lærling nå, og jeg føler at vi lærlinger må være selvgående. Jeg som for eksempel veldig lite erfaring med disse tingene fra før av, og trenger mer hjelp enn andre. Og det får jeg. Men det er veldig tøft å spørre om hjelp da man selvfølgerlig skulle ønske at man hadde vært like flink som de andre.

Det beste med jobben min i dag er det å kunne reparere en øderlagt maskin, og få den til å fungere igjen. Du blir litt som en lege eller kirurg, bare i maskinverden.

Av alle maskinene så liker jeg gravemaskin best. Jeg er usikker på hvorfor, men jeg føler at det alltid er noe nytt å lærer om de maskinene. Når jeg endelig begynner å skjønne mer, så gjør jeg ting mer automatisk også.

Foreløpig kjører jeg ikke maskinene mer enn ut og inn av verkstedet. Jeg må jo se om maskinene fungerer slik de skal. Men jeg har jo teorien til maskinførerkurset, mangler bare timene på maskin. Så jeg håper etter hvert på å få maskinførerbeviset i boks slik at jeg kan kjøre litt mer maskin.

Hva er det kuleste oppdraget jeg har hatt til nå? Det var et vanskelig spørsmål. Det kuleste oppdraget er vel å se etter en lekasje, og bytte vannpumpe på en Volvo hjullaster. Vi trodde først at det var en oljelekasje, men siden det var vannpumpa som var ødelagt så var det lekkasje av kjølevæske. Det å lære hva som er viktig å se etter når man skal lete etter en lekasje er kjempeviktig.

Om tre år ser jeg meg selv med et fagbrev og forhåpentligvis flere fordypningskurs innenfor hydraulikk. Jeg vil også fullføre maskinførerkurset og få det beviset. Forøvrig får jeg bare se hva som skjer."

Opphav og kilder: Tungt.no

KLIKK for alle artikler i Grøftens helter!.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094