23948sdkhjf

DEBATT: - Bruk vannet ved ekstremvær til noe nyttig, mener Vidar Handal i Wavin.

INNLEGG OM EKSTREMVÆR: Tall fra Meteorologisk institutt viser en stigende forekomst av kraftig nedbør i Norge.

Vidar Handal, som er Nordic Product Manager UCR i Wavin, mener vann er en viktig ressurs og at det er behov for tiltak for å tilpasse seg framtidens vær,i dette innlegget fra Wavin.

– I Norge mangler det et ønske om å utnytte nedbøren som en ressurs. Å bruke prosessert drikkevann til toaletter, bilvask og lignende er ikke bare unødvendig, det er uheldig, sier Handal.

Wavin er en bedrift som lenge har spesialisert seg på overvannssystemer. Tanken deres er at det ikke bare bør fjernes vann når det er for mye, men at de skapes løsninger som jobber på lag med ekstremværet.

Siste år har vært preget av oversvømmelser og tørke. 2023 var det varmeste året noensinne og nordmenn fikk kjenne på tørke og senere ødeleggende krefter fra stormen Hans. I disse tider, preget av rikelig snøfall, er vannmasser også et kjent fenomen i hele Norge på grunn av snøsmeltingen.

– Værets endringer med lange kuldeperioder og plutselig smelting av snø fører til uvanlige vannstrømmer. Fra oversvømmelser i kjellere til intense byger, også på vinterstid, gjør at det norske været blir mer uforutsigbart og intensivt, sier Vidar Handal i Wavin.

– I Norge mangler det et ønske om å utnytte nedbøren som en ressurs. Å bruke prosessert drikkevann til toaletter, bilvask og lignende er ikke bare unødvendig, det er uheldig, sier Handal.

Handal mener overvannsanlegg ikke kun bør være avløpssystemer, men også kilder til ikke-drikkbart vann. Ved å endre tilnærmingen til nedbør som en ressurs, vil fremtiden kunne sikres med løsninger som både håndterer de store nedbørsmengder, og samtidig ikke kaster bort potensielle ressurser.

– Norske klimaprognoser estimerer en økning av nedbør på opptil 40-50 prosent. Gode overvannsløsninger er førsteprioritet da dette skaper så mange følgeskader. Men når man først bygger disse overvannsløsningene bør man også legge på litt og få en løsning som ikke bare løser et overvannsproblem, men også løser et vannforsyningsproblem, sier Handal.

Wavin er en global leverandør av en rekke bærekraftige produkter og løsninger til bygge- og infrastrukturbransjen.

KLIKK for alle artikler i Debatt innlegg kronikker.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.047