Nora fra Trondheim: - I disse maskinene har vi den aller beste kontorplassen
SKOGENS HELT
“Det alltid nye utfordringer, nye omgivelser, og nye mennesker"
- Helten: Nora Grace Stendahl
- Bosted: Trondheim
- Yrke: Lærling skogsoperatør
- Akkurat nå: Nora begynte lærlingetiden i august 2022 og skal ta fagprøven til sommeren. Hun var først et år og fire måneder hos Kindlistuen & Dahl AS, og deretter Overhalla Skogsdrift AS hvor hun nå har vært i fire måneder.
- Instagram: @noragrace_stendahl
Det gjør at man setter mye mer pris på de fine dagene.
- Hvorfor valgte du yrket skogsoperatør?
- Jeg hadde vel egentlig ingen stor plan for hva jeg ville drive med, men jeg var bestemt på at jeg ville gjøre noe som hadde variasjon i hverdagen. Jeg gikk det første året på videregående på Skjetlein Vgs i Leinstrand i Trøndelag. Der valgte jeg naturbruk, og hadde blant annet motorsag og traktor med vinsj på timeplanen. Det var veldig spennende.
Grunnen til at jeg valgte naturbruk var fordi det var det yrkesfaget som fristet mest, med tanke på friluftsliv, drive med dyr og være ute i skogen. Jeg har ingen venner og familie som drev i skogen, og jeg viste veldig lite om det før jeg begynte. Men etter og ha blitt introdusert til faget ble jeg raskt interessert og angrer ikke på at jeg satset fult på dette.
Etter det første året valgte jeg å flytte til Steinkjer for å gå på Mære landbruksskole det andre året på videregående. Der gikk jeg skogbruk. Jeg var mye på utplassering mens jeg gikk på skolen, og jeg var heldig å få lærlingplass etter Vg2. Det var hos Kindlistuen & Dahl AS på Øyer, og jeg flyttet derfor til Lillehammer for å jobbe der. Vi drev mye i Innlandet, og mye rundt Lillehammer, Vingrom, Øyer og Tretten. De siste månedene jeg var der flyttet vi tynningsmaskinene til Dovre, og drev der en stund til vi flyttet til Heidal og drev der den siste tiden min.
Etter litt over et år byttet jeg lærlingplass, og jobber nå for Overhalla Skogsdrift AS. Når jeg begynte hos Overhalla drev vi i Østfold-området, som Moss, Mysen og Skjeberg. Men nå driver vi i Nord-Odal.
Jeg har også tatt noen kurs underveis, som PEFC, HMS, skogbrann og sporløskjøring.
- Hva er det beste ved jobben din?
- Det beste ved jobben min er at det er mye variasjon. Selv om mye av jobben går i det samme, så er det alltid nye utfordringer, nye omgivelser, og nye mennesker man møter. Det beste av alt er hvor fint det er å jobbe i norsk skog, og hvor heldig jeg er med arbeidsplassen min i skogsmaskinen. I disse maskinene har vi den aller beste kontorplassen, med de fineste omgivelsene. Det er så klart dager der man plages mere, med dårlig terreng og mye plag, men det gjør at man setter mye mer pris på de fine dagene.
- Hva slags maskiner kjører du?
- Nå for tiden kjører jeg en Komatsu 895HD lassbærer, og skal snart få prøve en Komatsu 931XC hogstmaskin. Jeg har kjørt en del forkjellige maskiner, men favoritten er nok en F13D Rottne tynningsmaskin som jeg kjørte når jeg drev med tynning.
- Hva er det kuleste oppdraget du har hatt til nå?
- Jeg vil si at alle oppdragene jeg har vært med på har lært meg mye forskjellig, og de har vært spennende på hver sin måte.
De oppdragene jeg har hatt i bratt terreng har vært de mest spennende. Når man har drevet i mye fint og flatt terreng der dagene er veldig rolige, så blir det mer spennende med de dagene der man får utfordret seg selv og pushet egne grenser. Når jeg kjører i bratt terreng føler jeg det på nervene og må fokusere ekstra på oppgavene.
- Kan du beskrive en vanlig dag på jobb?
- Jeg jobber turnus to uker på og to uker av, og på jobb har jeg skift på 12 timer. Dagen min går ut på å plukke tømmeret som ligger i skogen etter hogstmaskinen, og få det ut til velteplassen så tømmerbilen kan hente det uten problemer. Tømmerbilen kjører det til sagbruket. Det er mye variasjon på driftene, så for eksempel hvis det er vått terreng må man passe på å holde veiene vedlike. Vi ønsker å unngå mest mulig kjørespor, og da kan jeg bruke litt tid på kavellegging av myr eller annen bæresvak mark, bygge bruer og barlegging.
- Hvor ser du deg selv om tre år?
- Om tre år har jeg fagbrevet og håper at jeg fortsatt jobber i skogen. Det er der jeg trives aller best.