23948sdkhjf

Leibherr: - Hadde ventet enda mer dreining mot elektrisk, Menneskene på Vei og Anlegg miniserie del 22

FIRE DAGER TIL ENDE: Messen Vei og Anlegg 2024 som pågår på Lillestrøm nå er et powerhouse for anleggsbransjen i Norge. Tungt serverer smakebiter underveis.

Øyvind har snakket med daglig leder Håkan Nyhaugen med at Liebherr er tysk, og kvaliteten i produktene skal gjenspeiles i framtoningen til standen. Standen er bygd etter Liebherrs spesifikasjoner.

Til messa har Liebherr blant annet med seg to nye elektriske maskiner; en hjullaster og en hjulgraver.

- Vi ser ikke en tydelig dreining mot elektrisk. Vi hadde ventet mer, sier Nyhaugen, som mener at bransjen ikke er like klar for omstillingen som politikerne.

- Det er for mye pisk og for lite gulrot, mener han, og peker på at støtteordningen fra Enova er for uforutsigbar.

- Skal man kjøpe maskin til åtte millioner kroner, så må man vite om man får støtte, og det gjør man ikke i dag, sier han. Nyhaugen anslår at en elektrisk åttemillionersmaskin kanskje vil koste tre millioner kroner i sammenlignbar diesel-utførelse.

Om de store maskinene skal får betydelig mer utbredelse, er veien å gå maskiner som fra bunnen av er bygd som elektriske maskiner. De er «bare» dobbelt så dyre som tilsvarende dieselmaskiner, ifølge Nyhaugen. Maskiner som er ombygd fra diesel til elektrisk drift, kan fort bli tre ganger så dyre.

Nyhaugen tror at omstillingen vil ta tid når det gjelder store maskiner, ettersom det bare er noen få og relativt små land som virkelig etterspør dem per i dag.

Ifølge Nyhaugen vil messa være en suksess for Liebherr dersom de greier å knytte nye kontakter de kan jobbe videre med. Liebherr har ikke vært i Norge i mer enn 12 år, mens de fleste konkurrentene har vært her betydelig lengre.

- Det er når en entreprenør ikke er fornøyd med maskinmerket at de ser seg om etter andre merker. Da er vi der, sier Nyhaugen, som sier at Liebherr har hatt en vekst på 30 prosent årlig siden 2016.

KLIKK for alle artikler i Vei og anlegg 2024.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078