23948sdkhjf

Liugong satser stort på el-maskiner: Skal ha 40 elektriske modeller i 2027

TUNGT OG ELEKTRISK: Kinesiske Liugong satser stort på el-maskiner. Flere nye modeller er lansert, og flere kommer.

Liugong sier ubeskjedent selv at de er både først, størst og best når det gjelder maskiner på batteri. Og nå vil de bli enda større, for allerede i 2027 skal antall el-modeller ha firedoblet seg fra den kinesiske produsenten.

Vei og Anlegg: 40-tonns tungt trekkplaster

Først en kjapp tur innom Vei og Anlegg på Lillestrøm der tungt.no møtte Rental Group (RG), som har maskiner fra nettopp Liugong. Tipp-trucken fra Liugong på 40 tonn var godt synlig på standen til RG på Vei og Anlegg 2024. Dette er en prototyp og Europas første elektriske tipp-truck i sin størrelse. Egenvekt på 40 tonn og en batteripakke på 480 kWh. Prosjektleder Ida Haug forteller at de er en løsningsleverandør som etterstreber å løse alle behov kunden måtte ha innen maskiner og service.

- I år har vi fem nye null-utslippsmodeller. I takt med at det kommer flere krav til slike maskiner, merker vi at etterspørselen har gått opp. Vi må gjøre det tilgjengelig det det er krav om, sier Haug.

Så, tilbake til Intermat og kineserne.

Langt foran konkurrentene

Liugong sa under Intermat 2024 i Paris at kundene vil ha solide løsninger med god support, og at de ligger langt foran konkurrentene på akkurat det når det gjelder maskiner på batteri (BEV).

- Kina er ledende på BEV og vi er størst i Kina, forklarer Zeng Guang'An, sjef i Guang ho Liugong Machinery, på en pressekonferanse på Intermat. Det er våre svenske kolleger i Entreprenad som var tilstede og fikk høre de store ordene fra Guang'An.

Videre sa Guang'An at Kina nå utgjør det største markedet for BEV, og at Liugong har 40 prosent av dette markedet. Han sa videre at eksporten steg med 70 prosent i 2023. Liugong skal nå fortsette å utvikle de elektriske maskinene.

Norge ligger langt fremme

Liugong selger maskiner i 70 land, og har så langt solgt rundt 3.500 elektriske maskiner. Ambisjonene er å ha totalt 40 elektriske modeller i 2027.

- I dag har vi et titalls modeller, sier Harry Mellor, produktsjef hos Liugong Europe, til Entreprenad.

Hakan Ilhan, visepresident for Liugong Europa, sier at de nordiske landene ligger langt fremme når det gjelder elektrisitet. Særlig Norge.

- I Norge har Rental Group bestilt 40 maskiner fra oss, hjullastere som blant annet jobbet hele vinteren med snørydding. Det viser at vi har maskinene, ekspertisen og kapasiteten, sier Ilhan.

Nye modeller

På Intermat lanserte Liugong fem nye elektriske maskiner, to gravere og tre hjullastere.

  • 9027FE er første ute i en serie nye minigravere.
  • 820TE er den første elektriske kompaktlasteren som Liugong slipper i Europa.
  • Hjullasteren 856 HE har et batteri på 423 kW, og skal kunne kjøre 10-12 timer på en lading.
  • Hjullasteren 870 HE har også et 423 kW batteri, og en skuffe på 4,7 kubikkmeter.
  • Gravemaskinen 922FE har også et 423 kW batteri
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063