Frustrasjon i TW Gruppen: - Gjenvinning av masser er fortsatt «ukjent» for politikerne, mener Trond Sørensen i Massebalanse Norge AS
TUNGE MASSER OVERSETT? Slik vi oppfatter Trond Sørensen i Massebalanse Norge AS, blir gravemassene fortsatt gjerne oversett i det store gjenvinningsbildet.
Sørensen forteller til Tungt at når stat og kommune premierer miljø med 30 prosent i store anbud, glemmer de å se på hva som skjer med massene. Hver stein har altså ikke blitt snudd, bokstavelig talt, i jakten på gjenbruk.
Massebalanse Norge AS
Tom Wilhelmsens Holding AS ble fra 5. januar i år igjen 100 prosent eier av TW Gruppen AS, etter at Inin Group en periode var inne som 70 prosent-eier. TW Gruppen driver transportvirksomhet, massemottak og rensing av forurensede masser gjennom datterselskapene Tom Wilhelmsen AS, Massebalanse Oslo AS og Massebalanse Norge AS.
- Det er få som vet at det faktisk er mulig å gjenvinne forurensede masser. Jeg tror knapt det finnes politikere i Norge som vet at det finnes systemer for dette her. Jeg har ennå ikke hørt noen spørre «hvorfor gjør vi det ikke sånn?», sier Sørensen.
- Med manko på ressurser, er dette et godt spørsmål med tanke på mer enn bare miljøet. Hvorfor ikke ta vare på de ressursene vi har? Den steinen vi får ut, kan brukes til alt mulig.
Masser ikke en del av miljøbesparelsene i Breeam-bygg
Som eksempel på hvor ukjent vask og rens av masser er, nevner Sørensen at grave-massene ikke blir tatt med i avfallsplanen på et Breeam-bygg.
– Om massene går til gjenvinning, sparer man faktisk ganske store mengde CO2. Ved vask og gjenvinning reduserer vi forurensningen og gjenvinner opptil 80 prosent av totalvolumet, sier Sørensen.
Sørensen tror avstanden til deponiet, er noe av årsaken til at det ikke blir vurdert som alternativ.
– Kanskje må man kjøre litt lenger for å komme til disse anleggene, men det sparer miljøet fordi massene ikke legges på deponi. For deponiet skjuler egentlig bare problemet, så noen andre må løse det senere, sier Sørensen.
Han mener norsk byggenæring er avhengig av å ta et større ansvar på overskuddsmassene, særlig med dagens fokus på bærekraftige løsninger.
Gjenvinning har vist seg til å være en samfunnsnyttig løsning når uttak av nye resurser krever store inngrep i naturen.
– Vi kan gi massene som tidligere ble deponert et nytt og lengre liv. Det vil gi mer bærekraftig og sirkulære løsninger for alle.
Deponering av forurensede masser
Miljødirektoratet har definert tilstandsklassene som er veiledende for hva som anses som akseptabel gjenværende forurensning i toppjord og dypereliggende lag ved ulik arealbruk.
Klasse 1 er ren gravemasse og blir som regel gjenbrukt på stedet. Massebalanse Norge tar også imot dette for vask og sortering, men det er tilstandsklasse 2-5 som ofte blir sendt til deponi, som bedriften gjerne skulle hatt tak i. Er det høyere klasse enn 5, er massene å regne som farlig avfall og kan ikke renses for gjenbruk.
- Den gamle tankegangen om å hive forurensede masser på deponi råder fortsatt, for sånn har det jo alltid vært.
Massebalanse Norge renser massene med vann med små partikler av ufarlige kjemikalier som gjør det mulig å presse det ut til filterkaker.
Investerte på verst tenkelige tidspunkt
Da bedriften investerte 130 millioner kroner i vask- og renseanlegget på Disenå i 2022, var det egentlig et skikkelig dårlig tidspunkt for satsningen. Lite visste de da, om at byggebransjen skulle få en bråstopp. Men Sørensen både håper og tror at aktiviteten tar seg opp.
– Vi har tillatelse til å rense 350.000 tonn, men sliter med å få tak i nok tonnasje likevel.
Sørensen legger til at det er hard konkurranse i markedet som har begrenset seg veldig den siste tiden; rentehevinger, lite nybygg. Siden anlegget kom i drift i slutten av 2023, har de renset og produsert omtrent 120.000 tonn til stein og sand.
Massebalanse Norge på proff.no