23948sdkhjf

Uventet prisfall

Høy utbyggingstakt fremheves som en av årsakene til prisfallet for borettslagsleiligheter.

NBBLs prisstatistikk viser at prisen på borettslagsboliger falt 1,2 prosent i 3. kvartal 2017. Thor Eek, administrerende direktør i NBBL, ønsker å avdramatisere den brå vendingen i prisutiklingen og påpeker at prisene på borettslagsboliger ligger 5,5 prosent høyere enn i 3. kvartal i fjor.

Hittil i år har prisene steget 4,4 prosent. Gjennomsnittlig totalpris for en borettslagsbolig er nå kr 2.670.000.

Moderat, tross alt

– Så langt er det imidlertid liten dramatikk i utviklingen. Det er fortsatt stort utbud av boliger, og det er ingen vesentlig nedgang i salget. Med kun en moderat priskorreksjon tyder dette på et marked i balanse, sier Eek.

Eek trekker spesielt fram fire faktorer bak nedkjølingen i boligmarkedet:

  • Boligbyggingen har ikke vært høyere siden tidlig på 80-tallet.
  • Befolkningsveksten avtar raskere enn ventet.
  • Boliglånsforskriften gjør det vanskeligere å få boliglån.
  • Kraftig prisvekst. Sett i lys av den kraftige prisveksten i store deler av landet i 2016, er det ikke uventet med en korreksjon

Markedspsykologi

– Euforien i 2016 viste hvordan markedspsykologien kan påvirke boligprisene. Det er derfor umulig å si med sikkerhet hvor lenge korreksjonen vil vare. Økende tilbudsside indikerer fortsatt svak prisutvikling ut året. Fortsatt lav rente, fallende arbeidsledighet og utsikter til sterkere vekst i norsk økonomi styrker oss imidlertid i troen på at korreksjonen blir kortvarig, avslutter Eek.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.141