23948sdkhjf

Nå blir det flyplass på fjellet

Om et drøyt år kan du ta fly til Norges største alpinanlegg.

Flyplassen, som har fått navnet Scandinavian Mountains Airport, vil koste 1,1 milliarder å bygge. Første spadetak tas i neste uke.

Den nye flyplassen vil ha kort bilavstand til alpinanleggene Trysil, Engerdal, Idre og Sälen. Nærmere bestemt skal den ligge ved Sälen på svensk side av grensen – om lag 40 minutters kjøretur fra Trysil.

Målet er å lokke til seg skiturister fra hele verden.

– Unik etablering

Mens Trysil er Norges største alpindestinasjon med rundt én million besøkende i året i dag, er Sälen Sveriges fjerde største med to millioner gjester i året.

– Dette er en unik etablering som skal tjene to land, på grensa mellom Sverige og Norge, sier Brett Weihart, direktør for Scandinavian Mountains Airport, i en pressemelding.

Peab tungt inne

Flyplassen eies av nærmere 30 lokale og regionale investorer, primært innen reiseliv. Prislappen er på 1,1 milliarder svenske kroner, som blant annet dekkes med 260 millioner i støtte fra den svenske staten.

200 millioner kommer fra de 16 hovedeierne i Scandinavian Mountains AB, der entreprenøren Peab og Skistar garanterer for 130 millioner samt bidrar med 200 millioner i banklån.

Skaper muligheter

Flyplassutbyggerne starter ikke helst på scratch.  Som grunnlag har de den eksisterende sportsflyplassen ved Mobergskölen nær Rörbäcksnäs, ni kilometer fra Hundfjället i Dalarna.

Den nye flyplassen ventes å øke tilgjengeligheten betraktelig og skape nye muligheter i hele regionen. Et nytt kjøpesentreum er naturligvis også på trappene for å betjene norske shoppingturister.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062