23948sdkhjf

Truck: IFOY-kandidatene er klare

IFOY-juryen har plukket ut 13 kandidater til fire ulike priser. Vinnerne blir offentliggjort under CeMAT i april.

IFOY – opprinnelig akronym for International Forklift of the Year – er en uavhengig organisasjon som siden etableringen i 2013 har delt ut sine årlige IFOY Awards. Den har senere har justert navnet til International Intralogistics and Forklift of the Year, og kjennetegnes ved stadige utskiftinger av priskategorier. Hvor vidt dette er bevisst eller skyldes at organisasjonen fortsatt er relativt ny er uvisst. Etter å ha delt ut to ulike priser for motvektstrucker de første årene, ble denne kategorien helt fjernet i fjor. Den er heldigvis med i år, sammen med lagertrucker som alltid har vært med. I tillegg vil det bli delt ut pris for beste kran- og løfteutstyr, beste integrerte lagerløsning og årets spesial.

Motvektstruck

I kategorien for beste motvektstruck har juryen plukket ut to kandidater.

BYD ECB50C ble lansert på tampen av fjoråret og er en elektrisk motvektstruck med en løftekapasitet på 5 tonn. Den er dimensjonert for seks timers kontinuerlig drift og kan full-lades i løpet av bare tre timer.

STILL RX 20 med løftekapasitet på 1,6 tonn er en relativt ny elektrisk modell som nå også tilbys med Li-Ion-batterier. Juryen fremhever at den fleksible og raske trucken passer godt for både innendørs og utendørs bruk, dens gode evner ved kjøring på ramper og høye ergonomi.

Lagertruck

I kategorien for beste lagertruck er det fire kandidater.

Jungheinrich ECE 225 med easyPILOT kan fjernstyres slik at plukktrucken følger truckføreren til neste plukkstasjon. Juryen fremhever at radioteknologien som benyttes sikrer en 100 prosent pålitelig forbindelse mellom kjøretøy og fører.

Jungheinrich EZS 7280 er en elektrisk trekktruck med en kapasitet på 28 tonn og setter ifølge juryen en ny standard hva gjelder trekktrucker. Den kan benyttes utendørs og med kjørehastighet på opptil 25 km/t skal den være et godt alternativ til trekktrucker med forbrenningsmotor.

Still OPX-L 16 er flaggskipet i produsentens nye OPX-serie av ordreplukktrucker og har en lastekapasitet på 2,5 tonn. Ifølge juryen setter den en ny standard hva gjelder ergonomi.

Wegard Trail fra den tyske produsenten Wegard skal være verdens første togvogn som utnytter autonom elektronisk styring. Ulike vogntyper kan kombineres for å møte spesifikke krav og den krever heller ingen spesiell trekktruck.

Kran- og løfteutstyr

Kategorien for kran- og løfteutstyr en ny i år og her har juryen nominert to produkter.

Den pneumatiske 500-mini air hoist fra JD Neuhaus har løftekapasitet fra 125 til 980 kilo og skal passe for alle applikasjoner. Den har integrert NFC-sensor (Near Field Communication) med serviceapp.

Liebherr MK 140 er en elektrisk mobilkran som i utgangspunktet bare er snaue 16 meter lang, men løftehøyden på opptil 94 meter og en maks radius på opptil 65 meter har til nå kun vært oppnådd med langt større kraner som krever betydelig mer monteringstid.

Integrert lagerløsning

I denne kategorien er Jungheinrich nominert for sin løsning på sentrallageret til tyske Keller & Kalmbach som er en stor leverandør av blant annet festemateriell. Her ble det automatiske pallelageret doblet til i alt 37.450 pallplasser, mens det automatiske småvarelageret ble tredoblet til i alt 155.000 kartonger. I tillegg til utvidelsen trekker juryen blant frem kompleksiteten på hele anlegget, grensesnittet mot det overordnede ERP-systemet, styringen av logistikkprosessene ved hjelp av Jungheinrich WMS og robotbasert ordreplukk.

Den andre nominasjonen går til Witron Logistik + Informatik for deres løsning til den sveitsiske dagligvareleverandøren Migros. På Migros Distribution Centre Suhr har Witron fusjonert de flyktige, små volumforsendelse fra datterselskapet Migrolino med Migros øvrige virksomhet. Logistikksenteret leverer 300.000 ulike artikler til Migros 600 butikker og 118.000 ulike artikler til Migrolinos kunder. Ved hjelp av ulike automatiske plukksystemer har effektiviteten blitt tredoblet og anlegget er dimensjonert for å øke plukkene fra 9 til 20 millioner de kommende årene.

Årets spesial

Jungheinrich SLH 300 er produsentens fjerde nominasjon dette året. Batteriladesystemet kan benyttes til lading av både konvensjonelle bly/syrebatterier og Li-Ion-batterier og er derfor spesielt egnet for brukere av batterier med begge disse teknologiene.

MULTIplus-hyllene fra Schulte Lagertechnik er nominert for sin bæreevne fra 85 til 330 kilo til tross for en kanthøyde på bare 25 til 40 mm. Den nye MULTIplus150, som er spesialutviklet for e-handelsaktører, oppgis å være den første hyllen som bærer 150 kilo med en hyllebredde på 1.500 mm og en kanthøyde på bare 25 mm.

STILLS EASY Drive ratt ble utviklet til produsentens nye OPX-serie og er siste nominasjonen i denne kategorien. Det har integrert skjerm og betjeningsenhet og takket den unike formen har føreren en godt grep om rattet under alle forhold. Mast- og initialløft eller heving av ståplattformen kan foretas uten at føreren tar hendene fra rattet.

Omfattende testing

Alle de nominerte produktene skal nå gjennomgå en omfattende testing som er utarbeidet av spesialister fra Fraunhofer-instituttet for materialflyt og logistikk (IML) i Dortmund, mens representanter fra avdelingene for teknisk logistikk ved både universitetet i Dresden og Helmut Schmidt Universität i Hamburg vil fokusere på innovasjonsverdien.

Basert på disse dataene og egne vurderinger vil juryen, bestående av 26 fagpresserepresentanter fra 18 land, velge ut vinnerne som vil bli offentliggjort under åpningsseremonien på den store utstillingen CeMAT i Hannover i april.

Abonner på Logistikk & Ledelse

Artikkelen er en del av vårt tema om Truck i fokus.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.125