23948sdkhjf

Norsk PMI: Veksten i industrien avtok i september

Selv om innkjøpsindeksen Norsk PMI fortsetter å falle signaliserer den likevel en fortatt økning i industriaktiviteten.

Hver måned utarbeides PMI (Purchasing Managers Index) i mer enn 40 land. Den måler vareflyten i bedriftene og består av fem delindekser: ordreinngang, produksjon, sysselsetting, leveringstid og lager av innkjøpte varer.

Verdier over 50 uttrykker økt aktivitet eller vekst. Verdier under 50 kan være et uttrykk for nedgang. Med ett lite unntak i november i fjor har Norsk PMI ligget over 50 siden mai 2016.

Norsk PMI falt til fra 54,9 i august 52,5 i september og dette er den svakeste indeksverdien som er registrert siden januar. Indeksen signaliserer fortsatt økning i industriaktiviteten, men i et saktere tempo enn tidligere i år, fastslår NIMA og Danske Bank som står for utarbeidelsen av den norske innkjøpssjefindeksen.

Etter sterke tall i juli og august ligger det også samlet sett an til noe høyere veksttakt i tredje kvartal enn i andre kvartal.

Nedgangen i september var bredt sammensatt med fall i ordre- og produksjonsindeksene, men en liten økning i sysselsettingen.

Produksjonsindeksen falt fra 54,4 i august til 50,4 i september. Det indikerer fortsatt vekst i produksjonen, men klart svakere enn tidligere i år. Detaljene viser at det er en klar nedgang i andelen bedrifter som melder om høyere vekst.

Ordreindeksen falt fra 57,1 i august til 53,1 september. Dette er den laveste indeksverdien siden januar. Tallene tyder på fortsatt solid vekst i ordreinngangen, men i et lavere tempo enn de siste månedene. Detaljene viser at dette i sin helhet skyldes et fall i ordreindeksen for hjemmemarkedet.

Sysselsettingsindeksen steg fra 52,0 i august moderat til 52,1 i september. Dette er den høyeste indeksverdien siden juni, og tyder på fortsatt moderat økning i sysselsettingen i industrien.

Indeksen for leverandørenes leveringstid steg fra 56,7 i august til 58,0 i september. Indeksen trender dermed fortsatt oppover etter å ha falt mot slutten av fjoråret. Lengre leveringstid henger historisk godt sammen med høyere kapasitetsutnyttelse, melder NIMA og Danske Bank.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Mest lest
STILLINGSARENA
Gå til stillingsoversikten
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
BGG Entreprenør: Første tippsemien får oppmerksomhet
SSB sier "færre lastebiler år for år i Norge" - men, hva sier OFV da? Det er en nyttig nyanse!
Tilsynet varsler stans av ØB Groups oppkjøp av Betongvarer
Håndplukker fremtidige sjåfører - NAV og NLF med fellesrekruttering
I hjulet: Dette kjøretøyet har motor i felgene
Cramo satser fortsatt på masse utstyr og dobler lokalene i Molde
Andre Nordiske Medier
Metal Supply NO
PlastForum NO
Maskinregisteret

Send til en kollega

0.078