23948sdkhjf

RamBase Internet Client fra Jakob Hatteland Computer: Rendyrket norsk ERP-produkt tar opp kampen med de etablerte

Rendyrket norsk ERP-produkt tar opp kampen med de etablerte- Med RamBase Internet Client har norsk IKT-bransje fått sitt første ERP-produkt. Med sin funksjonalitet og ytelse blir det en direkte konkur...

Rendyrket norsk ERP-produkt tar opp kampen med de etablerte

- Med RamBase Internet Client har norsk IKT-bransje fått sitt første ERP-produkt. Med sin funksjonalitet og ytelse blir det en direkte konkurrent til Oracle, SAP og Axapta, hevdet generalsekretær Per Morten Hoff i IKT Norge, som deltok under den nylige lanseringen hos Jakob Hatteland Computer.

Selve RamBasen befinner seg i en av verdens sikreste fjellhaller i tilknytning til Hattelandgruppens hovedkvarter på Nedre Vats. Her er tilsammen 18.722 prosessorer i drift, og det blir kontinuerlig tatt backup av basen 10 ganger pr. sekund. Foto: Hattelandgruppen

Trond Schieldrop Nedre Vats

30 år etter at Hattelandgruppen startet utviklingen av RamBase, går de nå ut i markedet med løsningen. Årsaken til at man ikke har lansert produktet tidligere er ifølge salgssjef Olaf-Magnus Olsen i Jakob Hatteland Computer at man ville være sikker på stabilitet i bunn.

- Internettklienten har de siste 12 månedene blitt testet av flere 100 brukere. Tilbakemeldingene var så lovende at vi nå valgte å lansere RamBase, sier Olsen, og legger til at det er gründer Jakob Hatteland med utvikler Ingvar Hognaland som nå har revolusjonert IKT-bransjen med et produkt som høster lovord. I løpet av et par år skal selskapet ha tre store bedrifter innen grossist og handel.

Beslutningsstøtte direkte i sanntid

På spørsmål om hva som skiller dette produktet ut fra andre ledende internasjonale ERP-systemer, forklarer Olsen at det i tradisjonelle ERP-systemer er enormt mange informasjonsbærere. Det er ofte komplisert og tidkrevende å få ut rapporter og man er avhengig av mellomløsninger for å komme i mål.

- Med RamBase Internet Client får du svar direkte i sanntid når du skal fatte en beslutning eller svare en kunde. Du kan for eksempel ta ut lagerstatus, krysskoble annen informasjon og få svaret direkte opp på skjermen, sier han.

Bedre ressursbruk

- Hva betyr RamBase for tradisjonell handels- og logistikkbransje?

- Det betyr at de nå kan disponere ressursene og de ansatte på en helt annen måte enn tidligere. De får oppslagsmuligheter som de ikke har hatt tilgang til, sier Olsen, som mener det er en ekstrem forbedring å få brakt informasjonen frem på en enkel måte til de som etterspør denne. Dette er informasjon, som kommer ut i sanntid og graderes etter hvem som skal ha tilgang til den.

- Det er unikt sammenlignet med tilsvarende systemer som til nå har vært tilgjengelig i markedet. I dag får vi opp store økonomirapporter på et par sekunder. Dette er omfattende rapporter som viser konti og sammenligner dem med budsjettall periodevis og akkumulert.

Datalagring i minnebrikker

RamBase er en teknologi som er utviklet av Jakob Hatteland Computer AS.

- Data lagres i minnebrikker for å gi høy ytelse i forbindelse med store artikkelmengder, som for eksempel er distribuert gjennom flere globale lagerlokasjoner. På mindre enn ett halvt sekund kan våre brukere hente en spesifikt vare ut fra 2,4 millioner artikkelnummer, forklarer Olsen. Han legger til at RamBase er svært enkel å tilpasse meldingsformater som eksempelvis EDI, XML, ebXML m.m. Høyt sikkerhetsnivå opprettholdes ved å ta kontinuerlig backup 10 ganger pr. sekund av RamBase. Det hele er lokalisert i en av verdens sikreste fjellhaller i hovedkvarteret til Hatteland på Nedre Vats.

Hatteland har over 30 års erfaring fra elektronikkbransjen der EDI og elektronisk meldingsutveksling har vært en sentral del av løsningene. Det hører til sjeldenhetene at et lite dataselskap i en liten fjord i Nord-Rogaland nå begynner å puste de store ERP-gigantene i nakken. Årsaken til selskapets suksess skyldes Jakob Hatteland og Ingvar Hognaland som så muligheten i 1971 til å drive med distribusjon av elektroniske komponenter fra Nedre Vats langt borte fra kundene. De måtte bli best på å få varene sendt ut i rett mengde og til rett tid. Det var svært få handels- og logistikksystemer tilgjengelig. Hognaland som hadde forkjærlighet for elektronikk, bygde da en computer som var basert på RAM-teknologien.

Nå, flere tiår senere, kjøres en årlig omsetning på over 10 milliarder kroner - inkludert deres egen omsetning på 1,2 milliarder - gjennom RamBase, så Olsen tar sjansen på å hevde at det er ganske godt utprøvd.

I løpet av første kvartal 2006 kommer en RamBase produksjonsmodul. For å vinne erfaring, vil denne i første omgang bli implementert i Hattelandgruppens egne datterselskaper.

Fremtidsrettet struktur

RamBase Internet Client består av moduler for CRM, salg, innkjøp, lager, økonomi, rapportering og nettbutikk i ett og samme forretningssystem. Ifølge Olsen er ytelsene ekstreme og brukerterskelen meget lav. Ved hjelp av et «intelligent» og intuitivt brukergrensesnitt kan brukeren hente den informasjonen man er ute etter. Det kan være alt fra vare-, regnskaps-, logistikk-, distribusjons-, kunde- og leverandørinformasjon.

RamBase har vært i markedet i flere år. Erfaringene har så langt vært meget bra.

- Våre pilotbrukere hadde i utgangspunktet en viss skepsis til at responstiden ville bli god nok over Internett. Dette har vi nå bevist at den er. Vi kan kjøre store datamengder over relativt dårlige linjer og allikevel ha en responstid som er betydelig bedre enn tradisjonelle ERP-systemer, kjørt via lokalnettverk, hevder Olsen. Verktøyet som benyttes for utvikling av skjermbildene i RamBase ble utviklet i 2003 tilsvarende den applikasjonsmetode (XAML) som Microsoft (MS) kom med i 2004.

- Det viser at både Hatteland og MS har tenkt likt med hensyn til applikasjonsmetodikk for å oppnå effektiv utvikling og brukervennlighet. Forskjellen er at MS ikke har RamBase i bunn, sier Olsen.

Standardisering

Olsen sier at Hatteland følger en standard som gjør integrasjon med andre ekspertsystemer enkelt og effektivt.

- Det er i stor grad Microsoft som setter standarden for brukermiljøer. Vi har derfor lagt ned store ressurser på bruken av standard Windows tastefunksjoner (key-handling) og vi har brukt hele rammeverket og strukturen i ms.net. Du kan ikke kjøre RamBase på annet enn https. Det er sikkerheten i bakkant. Vi kommer ikke til å lage en standard på tvers av MS. At det er samsvar mellom MS og det vi gjør innen utvikling av teknologien, viser at lokal norsk ingeniørkunst er like bra som det store multinasjonale IT-selskap kan varte opp med.

I løpet av et par år regner Olsen med å ha noen store grossist- og handelsselskaper som brukere av RamBase.

- Vi jobber i dag med et godt utvalg av aktuelle kunder, noen store og enkelte mindre. Målet er å ha 2-3 store kunder innen et par år, sammen med noen mindre innen handels- og grossistbransjen. Vi skal se disse kundene vel i havn. Etter dette vil vi vurdere erfaringene fra disse kundeprosjektene, legge videre vekstplaner og eventuelt kontakte konsulentmiljøer som får tilbud om sertifisering til å forhandle RamBase, avslutter Olaf-Magnus Olsen.

www.logistikk-ledelse.no© 2005

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078