23948sdkhjf

AF Decom fjerner 1880 tonn monstermaster

I tillegg fjernes 835 tonn betongfundamenter og 770 tonn ledning mellom Lysebotn i Rogaland og Tonstad i Agder.

Mellom Lysebotn og Tonstad, og videre fra Tonstad til Solholm i Agder skal AF Decom denne vinteren i gang med fjerning av nærmere åtte mil eldre anlegg for Statnett. Kontrakten på nesten 80 MNOK eks. mva. løper fra november 2020 til november 2021.

- Dette er et komplisert oppdrag der vi må inn med mye spesialkompetanse og spesielt utstyr. AF Decom er godt rigget for denne typen oppdrag som innebærer både riving og gjenvinning, og ser frem til et godt samarbeid med Statnett, sier Amund Lien, direktør i AF Decom.

1880 tonn med stålmaster

Riving er planlagt å starte i november 2020 og vil pågå omtrent ett års tid. Totalt skal opp imot 1880 tonn stålmaster, 835 tonn betongfundamenter og 770 tonn ledning fjernes, resirkuleres og lagres i depot.

Fra 1968

To ledningsstrekk som ble bygget i 1968 skal rives. Det gjelder sentralnettsledningene mellom Lysebotn og Tonstad og mellom Tonstad og Solhom. Ny sentralnettsledning med høyere kapasitet ble ferdigbygd i 2019 og erstatter nå de eldre ledningene.

Vestre korridor

Den eldre kraftledningen som skal rives er en 300 kV-ledning, som er erstattet med en ny 420 kV-ledning i utbyggingsprosjektet Vestre korridor. Å rive 300 kV-ledningen er i henhold til anleggskonsesjon gitt av NVE i 2014. Vestre korridor er et omfattende oppgraderingsprosjekt som strekker seg mellom Kristiansand og Sauda. Hele Vestre korridor er planlagt ferdig bygget i 2021.

Når Statnett bygger nye ledninger bygges de ofte parallelt til eksisterende ledningstraséer. Der det er hensiktsmessig blir eldre ledninger revet i etterkant. Det bidrar til å redusere Statnetts fotavtrykk i byggeprosjektet.

Vestre korridor:

  • Fellesbetegnelse på sentralnettet mellom Sauda og Kristiansand
  • Oppgraderes fra 300 kV til 420 kV
  • Legger til rette for full utnyttelse av mellomlandsforbindelser
  • Legger til rette for å knytte fornybar kraft til nettet
  • Styrker forsyningssikkerheten
  • Kostnadsramme: 6,4 - 6,6 milliarder kroner
  • Forventet ferdig: høst 2021

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.157