23948sdkhjf

Høyteknologisk gruvedrift

Dypt inne i Sør-Afrikas bush, litt sør for grensen til Zimbabwe, er et enormt hull i bakken. Gravd ut av solid fjell, strekker hullet seg tre kilometer i diameter og er over 400 meter dypt. Dette er Venetia diamantgruve, en av verdens største og mest produktive diamantgruver.

Venetia-gruven er et dagbrudd hvor det årlig tas ut 60 millioner tonn fjell. I alle disse tonnene med fjell, hentes det ut 8,2 millioner karat med diamanter. Dette er edelstener som har en verdi på svimlende 650 millioner euro.

Fra gruven åpnet i 1992 har eierne sørget for kontinuerlig implementering og oppgradering til det nyeste utstyret, slik at selskapet i dag har den nyeste programvaren for datastyrt gruvedrift. Resultatet av dette er en døgnkontinuerlig drift, som kan skryte av å ha det mest teknologiske avanserte maskinstyringssystemet, et system som har økt effektiviteten til maskinparken til over 98 prosent.

Fargekoder

Fra et spesialbygget kontrollrom, overvåkes all maskinaktivitet i hele gruven. På store flatskjermer kan kontrollører følge bevegelsene til hver enkelt maskin og hvordan de brukes. Forskjellige fargekoder angir statusen til de forskjellige maskinene. Om symbolet for maskinen vises i en blå farge, er dette en truck som er på retur for å hente nytt lass. Grønn farge angir fullastet truck, mens om symbolet er rødt, står maskinen stille. Et automatisk alarmsystem varsler hvis for eksempel en maskin skulle få stopp og bli stående i mer enn fem minutter. I tillegg til å kunne følge med på skjermene for å se hvor hver enkelt maskin er, har kontrollørene og maskinoperatørene toveis kommunikasjon seg i mellom. På den måten kan maskiner omdirigeres til andre områder i gruven på kort tid.

Fra kontrollrommet kan man også følge med på hvor mange tonn hver maskin håndterer per time og hvert skift, og på den måten kan hver enkelt maskinoperatør få opplæring slik at vedkommende blir enda mer effektiv.

Maskinkontroll

I Venetia-gruven er det en overvekt av maskiner fra Caterpillar. Totalt er det 47 Cat tipptrucker som frakter masse ut av gruva, mens 45 andre Cat-maskiner, dozere, hjullasterer og gravere, sørger for annen massehåndtering.

Som ved de fleste gruver av denne størrelsen, hvor maskiner og ekspertise er på samme sted over mange år, har Caterpillar-forhandleren opparbeidet nært samarbeid med gruveselskapet. Totalt er det stasjonert et team på 87 personer, som hjelper til med blant annet support og vedlikehold av maskinparken. Sammen med gruveselskapet har Caterpillar innført flere systemer for bedre å kunne kontrollere maskinene. Product Link er et system som overvåker hver maskins motoregenskaper og overfører disse via satellitt til operasjonssenteret. S.O.S er forkortelse for Scheduled Oil Sampling og består kort fortalt i at det tas oljeprøver fra maskinene. Disse blir så analysert for å finne ut om det er eventuelle fremmedelementer i oljen. Flere systemer finnes og felles for alle er at de er en del av et avansert og allsidig maskinovervåkningssystem. For eksempel så rapporterer ett av systemene alene 23 000 meldinger hver måned.

Diamanter - harde fakta:

  • Diamant er en form av karbon som oppstår ved stort trykk. Det er det hardeste av alle naturlige mineraler, 58 ganger så hardt som det nest hardeste mineral på jorden.
  • Store relativt rene diamanter er ettertraktede edelstener. Navnet kommer fra et gresk ord som betyr "u forgjengelighet".
  • Bare tjue prosent av alle diamanter i verden har kvalitet av smykkestein. Man må bryte og behandle gjennomsnittelig 250 tonn malm for å frembringe en diamant på én karat (200 mg)
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078