23948sdkhjf

Vindkraft til facebook:: Denne anleggsjobben sørger for strøm til Facebook

Stangeland har signert vindkraftkontrakter på mellom 400 og 500 millioner kroner

Kontraktene er signert med Norsk Vind Energi AS og Siemens Gamesa Renewable AS og gjelder bygging av Bjerkreim Wind Farm, som blir Norges største når den åpner i 2019.

45 km internveier

Arbeidene inkluderer bygging av nesten 45 km internveier, samt 5 km adkomstvei og en ny bro for transformatortransport. I disse veiene graves kabelgrøfter hvor 33 KV kabler legges og sammenkoples med alle 70 turbinene som er plassert i terrenget mellom Vikeså i Bjerkreim kommune og Brusand i Hå kommune i Rogaland.

70 fundamenter

Det skal opparbeides 70 hardstands hvor hver posisjon er i størrelse ca. 1/3 del av en fotballbane. Her skal kranmontasje foregå for turbiner som har «hubhight» på 125 meter. Kontrakten omfatter også bygging av intern transformatorbygning for vindparken. En av kontraktene omfatter bygging av fundament for turbiner hvor løsningen er «Rock Anchor Foundation» som betyr en løsning med stålforankring til berg og betong.

Prosjektet har en byggetid på nesten 2 år, og vil være ferdig for produksjon av fornybar energi høsten 2019.

For Stangeland og deres underleverandører vil kontraktene i gjennomsnitt gi arbeid for omtrent 75 personer og en maskinpark på cirka 45 enheter.

Strøm til facebook:

I en pressemelding skriver interesseorganisasjonen Norwea at Facebook har landet på Jæren etter å ha søkt gjennom hele Europa etter gode vindprosjekter. Dette er Facebook sin største energi-kontrakt i Stavanger-regionen til nå, ifølge meldingen. Dermed følger selskapet i Googles fotspor, som har kjøpt Tellenes vindkraftverk i Sokndal i Rogaland for de 12 første årene. Det er den tyske investoren Luxcara som har solgt kraftproduksjonen fra de 70 turbinene i Bjerkreim Vindpark fra oppstarten høsten 2019 og 15 år framover til Facebook. Produksjonen herfra er på om lag én milliard kilowattimer per år (1 TVh), noe som tilsvarer årsforbruket til rundt 50.000 husholdninger.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.094