23948sdkhjf

KOMPETANSESVINDELEN - DEL 5: Svindelsaken: – Nå må det ryddes!

– Vi har gjennom flere år støtt på en del useriøse aktører, som selger ulovlige kompetansebevis. Bransjen er moden for en dyptgående opprydding og en felles ordning.

Roar Sømoen leder Stiftelsen Sentralregisteret (SFS), som utsteder 50.000 kompetansebevis i året til maskinførere i Norge.

Han mener det trengs et sterkt søkelys på de falske bevisene, og at det er på høy tid med en kraftig opprydding.

Solgte over bardisk

– Jeg vil anslå at over 90 prosent av kortaktørene og opplæringsstedene er seriøse. Det er de resterende som er problemet.

For eksempel ble SFS for noen år siden tipset om en kar nordpå som solgte kompetansebevis over disk, for ikke å si bardisk. Han forlangte et antall tusen kroner per bevis, alt etter hvor mange kompetanseklasser kjøper var interessert i. Og via en godkjent «stråvirksomhet» skaffet han kompetansebevis fra SFS. Vedkommende klarte å selge hele 150 bevis før SFS avslørte ham, og fikk tre måneders ubetinget fengsel. Alle bevisene ble trukket tilbake.

– Vi har ikke sett mer til ham i det illegale markedet, sier Sømoen.

God ordning, men…

SFS blir kontaktet av bekymrede elever ved opplæringsbedrifter, som gir mangelfull opplæring. Da hjelper Sømoen og SFS dem videre, og motiverer til å varsle sertifiseringsorganet og Arbeidstilsynet. Noen ganger gir det resultater, andre ganger ikke.

– Sertifiseringsordningen i Norge er egentlig veldig god, poengterer Roar Sømoen.

– Men vi ser klart at det dessverre skorter på skikkelige kontrollaksjoner for å plukke ut de råtne eplene. Kontrollen av faktisk opplæring må skjerpes inn, og her har Arbeidstilsynet ansvar som eier av ordningen.

Per i dag mener Sømoen at kontrollen altfor mye er en tillitsbasert «papirkontroll», som kan vise seg lite reell og avklarende.

Arbeidstilsynet sier seg et stykke på vei enig med Sømoen. Les deres svar i saken under:

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093