23948sdkhjf

Tok alt av lamper og kameraer

To 8-tonnere fra GLH Maskin og Mikkelsen & Mikkelsen ble nærmest rensket og påført ulogisk hærverk.

På Strengsdalsveien på Nøtterøy utenfor Tønsberg fikk Lars Jørgensen i GLH Maskin og Anderson Dejesus i Mikkelsen & Mikkelsen en dårlig velkomst da de kom på jobb 09. september.

På Lars sin Kobelco SK75SR hadde tyvene tatt med seg kamera bak, på siden, fem lamper på taket, blitsbjelke, DAB-adapter og Ipad. For å komme inn hadde de helt enkelt vippet ut skyvevinduet i døra.

Ulogisk

Litt mer ulogisk var det at de hadde skåret over røret til bunkringspumpa, uten å ha tatt noe diesel eller tilhørende utstyr.

I tillegg har de latt skjermen til kameraene stå igjen, selv om vedkommende har brutt seg inn i maskinen. Solskjermen var også tatt av maskinen, men den lå igjen.

Oppgitt

– Man blir jo hemma av å ikke ha kameraene når det graves etter vei som her, kommenterer en frustrert og oppgitt Lars Jørgensen.

– Vi har stått mye langs vei, særlig her på Nøytterøy, men aldri blitt utsatt for dette her, forklarer han.

Henlegges relativt sikkert

Dermed er han ufrivillig blitt en del av statistikken der maskiner som står lett tilgjengelig blir utsatt for dette.

Politiet var på stedet og sikret fingeravtrykk og spor, men de fortalte Jørgensen at saken ville bli henlagt relativt sikkert, om ikke de finner noen match.

Hærverket som følger tyveriet gjør ting enda verre siden ledningene til lampene blir klippet av så langt inn de klarer, dermed må man av med deksler og alt for å montere på nye. Mer tid og mer penger tapt. Lars tenker at det eneste man kan gjøre er å parkere nær bebyggelse fremover, selv om det ikke alltid lar seg gjøre.

Skåret av

Ved siden av Lars sin Kobelco sto Mikkelsen & Mikkelsen sin Hitachi Z85US. Den fikk frastjålet solskjermen med LED-bjelken foran.

Varsellysene som stod montert på stålbjelke på taket, har sannsynligvis blitt skåret over.

I tillegg forsvant alle lysene bak, og frontruta var sprukket.

– Dette er den andre gangen Hitachi-maskinen har blitt utsatt for dette, så derfor hadde vi sveiset lysbjelken fast, forklarer Dejesus.

Maskintyveriene går ikke ned

- Inntrykket er at vinningstyverier generelt har gått ned, men denne typen , er jeg usikker på om har gått ned i det hele tatt, kommenterer Knut Erik Ågrav, etterforskningsleder ved Tønsberg Politistasjon.

Han sikter til utstyr som stjeles fra anleggsmaskiner, en type vinningskriminalitet som fort kan dreie seg om 150.000 til 500.000 kroner per maskin erfarer han.

Inntrykket er også at det dreier seg om folk som vet hva de er ute etter. I skrivende stund har Tønsberg-politiet to slike saker, denne og en sak fra Re. I begge sakene venter politiet på svar på åstedsundersøkelsen som blodsprut, fingeravtrykk og DNA.
For å få oppklaring på disse sakene er politiet avhengige av å få opplysninger og tips ganske raskt, eller få treff på åstedsundersøkelsen. Da må vedkommende være registrert hos politiet fra tidligere. Og selv om DNA-sporene blir sikret og lagret, er det også avhengig av få treff fra eksisterende registre.

Flertallet henlegges

- Operasjon grenseløs, som nå er lagt ned, ga politiet mulighet til å følge vinningssporet langt bedre, men nå blir ressursene prioritert annerledes, og det går ut over arbeidet mot vinningskriminalitet, forklarer han

Flertallet av disse sakene blir henlagt, og han anslår en oppklaringsprosent på 20 til 25 prosent.

- Vi sliter med ressurser og penger til å satse på dette og det er en forståelse fra oss at at dette er frustrerende, avslutter Ågrav.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079