23948sdkhjf

20-tonn i gave til Kalnes

Elever og lærere på Kalnes videregående skole fikk nylig overlevert en 20 tonns Hitachi, og tar dermed et stort skritt fra gammelt skrammel til oppdatert utstyr. Halve maskinen er gitt i gave av MEF Østfold.

En glad gjeng anleggsteknikk-elever på Kalnes videregående skole i Sarpsborg fikk en Hitachi ZX225, 20 tonns korthekker. Med 3D maskinstyring og tiltrotator, akkurat som det utstyret ungdommene vil møte når de kommer ut som lærlinger om et år eller to.

Som andre fylkeskommunale anleggslinjer er ikke Kalnes bortskjemt med godt utstyr, melder Anleggsmaskinen.

– Kjempeflott! Dette betyr utrolig mye. Elevene får en helt annen opplæring med en sånn maskin, sier rektor Hanne Lorentsen på Kalnes videregående skole.

Kraftig oppgradering

Maskinen er en 2014-modell med 5000 timer på telleren. Altså ikke akkurat en ny maskin, men likevel en kraftig oppgradering av en utstyrspark der en JCB åttetonner med hydraulisk pusseskuff er et av høydepunktene. Hitachien har til nå gått i tjeneste hos Østfold-firmaet Brødrene Ødegård AS.

Maskinen er innkjøpt i et 50/50 spleiselag mellom MEF Østfold og Østfold fylkeskommune, og gaven har kommet i stand på bare tre måneder.

– Vi har vært i dialog med med skolen i flere runder. Bransjen trenger at elevene får opplæring på tidsriktig utstyr. Så får vi kandidater vi kan bruke til noe, sier Jack Valleraune i MEF Østfold.

Natt og dag

– Denne maskinen gjør stor forskjell. Det blir som natt og dag. Ikke minst fordi den har GPS. Det er noe bransjen absolutt krever. Dette er et godt verktøy, sier Erik Ødegård i MEF Østfold og Brødrene Ødegård AS.

– Dette er et godt eksempel på godt samarbeid skole, fylkeskommune og bransjen. Det trengs, så lenge vi ikke har gode nok bevilgninger til skole. Vi kan ikke belage oss på at bransjen skal betale for utstyr i skolen. Denne gaven gjør at vi senere kan få lærlinger med bedre kvalifikasjoner enn de som får opplæringen på utdaterte maskiner, sier MEF-sjef Julie M. Brodtkorb.

MEF takker også leverandørene som har bidratt å få dette til. Nasta har solgt maskinen uten fortjeneste. Maskinstyringen er levert og montert av Norsecraft Geo, også det uten særlig fortjeneste.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.127