23948sdkhjf

50 år siden Bandar Abbas

21. november feiret 20 veteraner "verdens lengste trailerrute"

"Verdens lengste trailerrute" ble den kalt. I løpet av 12 dager, kjørte lastebilene fra Sandefjord hele 8000 kilometer, fra Oslo til den persiske Gulf. I disse dager er det 50 år siden den første av dem dro av gårde med reservedeler til den norske tankflåten.

106 turer ble det totalt. Og med det ble det skrevet transporthistorie vi neppe klarer å overgå.

På jubileumsfesten fikk vi gleden av å treffe flere av legendene. Tore Sam Sørensen, som kjørte den første turen. Terje Nilssen, som med rykende ferskt sertifikat i lomma, dro som førstemann alene. Og selvsagt Pastor'n, Per Andrén fra Sverige, som kjørte flest turer av dem alle.

Einar Evensen (87), mannen som startet det hele, hadde også tatt turen fra sitt hjemsted, sør i Danmark.

- Det var aldri noe problem å få folk til å kjøre. Men noen passet ikke til det, sånn var det bare. Når det er sagt, så er det mange som skryter av at de har kjørt dit, som aldri har vært der. Navnene på de som kjørte disse turene står i boka, fastslo Einar.

Boka om Bandar Abbas Express, er det fortsatt noen eksemplarer igjen av. For å få tak i den kan du rett og slett ringe Knut Evensen, på 92842860, eller send ham en mail. knut@evensen.no. God fornøyelse!

Intervjuet med Einar Evensen, avslørte også spennende detaljer vi ikke har visst om tidligere.

Den historien må du kjøpe bladet for å lese.

Heldigvis er en del av arven fra dette eventyret tatt godt vare på. Flere av bilene er restaurert og nå er også en av de første Scania 140 selskapet kjøpte, under oppussing.

Vi spurte Knut Evensen om ikke det var på tide med en mimretur med en av bilene, tilbake til Bandar Abbas, i anledning jubileet. - Det er en spennende tanke, svarte han og lot resten henge i luften.

I desemberutgaven av TransportMagasinet, kan du lese historiene fra denne magiske kvelden.

Enn så lenge relanserer vi litt av eventyret i form av en tidligere reportasje her på tungt.no.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.132