23948sdkhjf

Tungt følger: - Et stigma å gå til psykolog

Dag 2 i ankebehandlingen startet med forklaringen til Tore Hauglie. Han ga et dystert bilde av hverdagen.

ULYKKEN I FEDAFJORDEN:

Tore Hauglie hadde en vanskelig start på dag to i ankebehandlingen. Han gråt da han fortalte om ulykken og tiden etter. Han fortalte om en helsvart hverdag, og at han nå 20 år etter fortsatt har store utfordringer.

Et viktig punkt i hans forklaring var at han unnlot å oppsøke psykolog etter ulykken, og heller drakk alkohol.

- Det var mer stuerent å drikke og bli tatt for promillekjøring, enn å gå til psykolog. Man skal ikke vise seg svak i dette miljøet. Jeg hadde mange sykemeldinger som ikke egentlig gjaldt saken, fordi jeg ikke kunne stå frem og vise meg svak med mine egentlige plager, sa Hauglie.

Sakkyndige spesialist i psykiatri Øivind Ekeberg trakk også dette frem i sin forklaring.

- Hauglie forteller at det er bedre å miste lappen enn å gå til psykolog. En mann som legger så mye vekt på at han ikke skal vise følelser, sitter nå å gråter når han snakker om ulykken 20 år etter, sa Ekeberg.

Hauglie fortalte videre at han skjulte seg bak et tilgjort godt humør, og forsøkte å holde seg oppe. Dette kom også frem i forklaringen til en tidligere kollega av Hauglie, hvor han sa at Hauglie i tiden etter ulykken forandret seg og viste et kunstig godt humør.

- Jeg ville bevise at jeg kunne fortsette som sjåfør. Jeg elsket jobben min, men det ble utrolig vanskelig å komme tilbake, sa Hauglie.

Hauglie sin halvsøster Mona ga også sin vitneforklaring, og hun la vekt på at broren ikke lenger er den han var.

- Tore er ikke lenger Tore etter ulykken. Jeg kjenner han veldig godt, og ser at han nå later som han har det bra. Han er deprimert, burer seg inne og tar ikke telefonen, sa Mona.

Andre sakkyndige vitner i tillegg til Ekeberg var blant andre spesialist i psykiatri Rolf Wynn.

Wynn sa i sin hovedkonklusjon at Hauglie lider av posttraumatisk stresslidelse (PTSD) og oppfyller alle de fem traumekriteriene. I tillegg lider han av tilbakevendende depressiv lidelse.

- Jeg vurderer at det er mest sannsynlig at det er en årsakssammenheng mellom ulykken og den tilstanden Hauglie har i dag, og jeg tenker at grunnen til hans arbeidsuførhet er fordi han har PTSD og depressiv lidelse, sa Wynn.

Som vi skrev i går etter behandlingens første dag la advokat Nora Lund Lefdal for IF Skadeforsikring vekt på at det ikke er årsakssammenheng mellom ulykken og Hauglies arbeidsinvaliditet.

Spesialist Ekeberg trakk i dag blant annet frem at det negative mediefokuset på Hauglie etter ulykken og opplevelsen av å bli forhåndsdømt og vendt ryggen til under og etter begravelsen, var voldsomt krenkende og en stor belastning.

- Har har fått en kronifisert tilstand, og jeg mener også at han har en vedvarende personlighetsendring. Jeg mener at det er en årsakssammenheng mellom ulykken og den tilstand han er i nå, sa Ekeberg.

Torsdag vil advokatene gi sine sluttinnlegg (prosedyre).

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Anbefalte artikler

Send til en kollega

1.002