23948sdkhjf

I travle tider: Denne roboten kan sortere 500 paller i timen

I en avgrenset del på det regionale ASKO-lageret til H.I. Giørtz Sønner i Ålesund tar gjengen i tech-selskapet Currence Robotics AS en siste finpuss på deres nye pallesorteringsrobot som nå blir lansert på markedet.

 

– Vårt team stammer fra logistikkbransjen og har god kjennskap til brukerbehovet, i tillegg har vi gjennom hele utviklingsløpet samarbeidet tett med sentrale aktører i bransjen, innleder daglig leder Torbjørn Krogen. Han er Ålesunder, med lang fartstid fra logistikkbransjen og tiltrådte i fjor også som daglig leder for det Ålesund-baserte logtech-selskapet Driw AS.

Les også: Ny daglig leder i Driw

Sorterer paller i høyt tempo

– Vi har jobbet de siste årene med å ferdigstille en robot som gjør det mulig å sortere paller etter type og kvalitet i et høyt tempo og med en presisjonsgrad som overgår det vi selv trodde var mulig. Dette vil komme mange bedrifter til gode, fortsetter han.

Maskinen han snakker om er roboten SORT, som enkelt forklart består av en gripeanordning, et kamera og en høyreist skinne som roboten beveger seg langs. Og løsningen skal bidra til besparelser i form av redusert arbeidsslitasje, bedre arealutnyttelse og reduserte kostnader.

– Vi ser på roboten som en stor «Tomra-automat». Arbeid med gjenbruksemballasje og paller har til nå vært lite vektlagt i verdikjeden, men med økende krav til bærekraft forventer vi at omfanget vil øke betydelig internasjonalt hvor markedet ser ut til å være mye mindre utviklet enn det vi kjenner fra Norge, sier Torbjørn Krogen, daglig leder i Currence Robotics AS.

Skal bidra til å redusere arbeidsbelastning og sykefravær

– Å sortere paller manuelt er tungvint og repetitivt arbeid som mange kvier seg til. Det tar lang tid, og man beslaglegger arbeidskraft som kunne vært benyttet smartere. Med vår robot kan man sortere 300 til 500 paller i timen, og i tillegg kan maskinen gå hele døgnet, sier utviklingssjef Tommy Skeide.

Lokal bedrift

Currence Robotics AS ble etablert i 2016 av gründer og nåværende daglig leder Torbjørn Krogen og Olivier Roulet-Dubonnet. Krogen har erfaring fra logistikkvirksomheter som Posten og H.I Giørtz, mens Roulet-Dubonnet har bakgrunn som seniorforsker hos Sintef. Bedriften har H.I. Giørtz med på eiersiden og er samlokalisert med programvareselskapet Driw i nær tilknytning til NTNU campus i Ålesund. Gjennom hele utviklingsløpet har Currence samarbeidet tett med sentrale aktører i bransjen som bekrefter at det finnes et godt nasjonalt og internasjonalt marked for løsningen.

En stor «Tomra-automat»

– Vi ser på roboten som en stor «Tomra-automat». Arbeid med gjenbruksemballasje og paller har til nå vært lite vektlagt i verdikjeden, men med økende krav til bærekraft forventer vi at omfanget vil øke betydelig internasjonalt hvor markedet ser ut til å være mye mindre utviklet enn det vi kjenner fra Norge, sier Krogen.

Etter å ha jobbet med logistikk i mange år vet han hvor utfordrende sortering av paller kan være.

– Ikke bare er det belastende og tungvint, men det er også dyrt for bedriftene å binde opp lager til paller som ikke kan gjenbrukes. Derfor bør disse raskest mulig sorteres til rett formål eller til gjenvinning, sier han.

Den nye roboten lanseres på markedet i disse dager og målet til Currence Robotics er å levere tre til fem løsninger i løpet av året.

– Vår løsning er velegnet for både store og små logistikklinjer, og kan enkelt utvides etter behov. Derfor er vi interessert i å gjøre oss kjent hos alle som i dag ser utfordringer med håndtering av paller, slik at vi kan skreddersy en løsning som fungerer for den enkelte kunde, sier Krogen. – Det er heller ingen grunn til å frykte uoverkommelige investeringsbeløp da vi vil tilby dette i en leiemodell som kan passe for de fleste - Sort as a Service, avslutter han.

Currence Robotics er en teknologibedrift som spesialiserer seg innen robotløsninger for lager- og logistikkbransjen. Selskapet har 20 ansatte, med bakgrunn fra automasjon, IT, logistikk og ingeniørfag. Selskapet ble etablert i 2016 i Ålesund og i Trondheim og er eid av gründerne, H.I. Giørtz Sønner AS og de ansatte.

Opphav og kilder: Currence Robotics

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Mest lest
STILLINGSARENA
Gå til stillingsoversikten
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Tyveriraidene: Krise på mandag, fikset på torsdag - kostnad over 300.000 kroner
Volmax og E18 Truckcenter: Tungbilverksted er oppkjøpt
Resultater 2022: Veidekke omsatte for 38,7 milliarder kroner
Scania R770 til Nilsskog AS: - Man må ha litt å sparke fra med i bakkene
AF-Gruppen og Oslo Sporveier med nøye planlagt løfteoperasjon: Bryn bru ble løftet på plass i natt
Betonmast bygget Norges største barneskole på Fjellhamar
Andre Nordiske Medier
Metal Supply NO
PlastForum NO
Maskinregisteret

Send til en kollega

0.109