23948sdkhjf

Ikke hør på foreldrene deres!

Kun 6 % av søkerne til bygg- og anleggsteknikk har vært jenter de siste årene.

En ny undersøkelse Opinion har gjennomført for Veidekke viser at foreldrenes råd er preget av et svært tradisjonelt kjønnsrollemønster. Blant jenteforeldrene til landets tiende­klassinger anbefaler kun 10 % bygg- og anleggsfag til sine døtre, men om de hatt en sønn ville 26 % anbefalt samme utdanning.

Første mars går fristen ut for å søke videregående opplæring, minner Veidekke om i en pressemelding.

- Kvinner er dessverre sterkt underrepresentert blant landets fagarbeidere i bygg- og anleggsbransjen, og det ønsker vi å gjøre noe med. For skal vi rekruttere motiverte og dyktige lærlinger må vi få med både jenter og gutter. Det er ingen grunn til at det bare er gutta som skal være med og bygge landet, sier koserndirektør HR/HMS Anne Thorbjørnsen i Veidekke.

Følg drømmen – ikke strømmen

Alle barn elsker å bygge, men det er nesten bare guttene som velger å fortsette med dette når de skal velge utdanning og yrke.

Norges største entreprenør, Veidekke håper ungdommene i større grad legger egne interesser og motivasjon til grunn for sine valg, og at flere jenter krysser av for bygg- og anleggsteknikk innen fristen som er 1. mars. Tall fra Entreprenørforeningen EBA viser at mer enn fire av ti bedrifter sliter med å få tak i fagarbeidere, og landet trenger 8.500 nye fagarbeidere innen bygg og anlegg hvert eneste år frem mot 2030.

Vet mor eller far best?

Tidligere undersøkelser viser at foreldrene er barnas viktigste rådgivere når de skal velge studieretning. Opinions ferske undersøkelse viser at mye tungt fysisk arbeid er en barriere for foreldrene mot å anbefale bygg- og anleggsfag ifølge 84 % av mødrene og 72 % av fedrene.

Mener bygg- og anlegg passer best for menn

33 % av fedrene og 24 % av mødrene mener også at arbeids­miljøet passer best for menn. Veidekkes interne undersøkelser viser derimot at våre kvinnelige fagarbeidere og lærlinger trives like godt som sine mannlige kolleger.

Trenger forbilder

- Veidekke er Norges største entreprenør og vi har om lag 4.500 ansatte på våre bygg- og anleggsprosjekter rundt i landet. Kvinneandelen er dessverre sørgelig lav: Blant våre 1.500 ingeniører er 216 kvinner (20 %), mens vi bare har 50 kvinnelige fagarbeidere (2 %). Disse er dyktige og gode rollemodeller som fremsnakker yrkesfag og vår bransje. Nå ønsker vi at flere jenter velger en karriere som lærling eller fagarbeider hos oss, avslutter Thorbjørnsen.

Opphav og kilder: Pressemelding fra Veidekke

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Mest lest
STILLINGSARENA
Gå til stillingsoversikten
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Sweco mener: - Uhorvelige steinmengder kan gjenbrukes
Maylin fra Grimstad: - Jeg har alltid hatt en drøm om å kjøre lastebil
Volvo-selger Jan Erik Roset: Du kjente det i tanngarden når den tok i...
SE VIDEO: Her smeller det nesten front mot front for sjåfør Lillestøl
Nye Veier forklarer: - Flere årsaker til raset over E6 i Malvik
Lastebiluhell: E16 mellom Skui og Sollihøgda er sperret
Andre Nordiske Medier
Metal Supply NO
PlastForum NO
Maskinregisteret

Send til en kollega

0.109