Kongsberg Automotive eneste norske på Paccars toppliste

LASTEBIL OG UNDERLEVERANDØRER:
I Norge teller vi syv åtte lastebilmerker av en viss størrelse. Men bak hver av de syv åtte logoene finner vi en ufattelig mengde underleverandører.
Du kan sikkert noen av dem, som Knorr eller Meritor eller SAF, men du kan neppe alle (se fullstendig liste i egen artikkel).
Faktisk skulle jeg gjerne ha snakket med den som kjenner alle leverandørene bak bilen hun eller han kjører. For det er kvaliteten på summen av underleverandørene som avgjør hvilken kvalitet akkurat ditt bilmerke er kjent for.
Men vedkommende tror jeg ikke finnes :)
Maks 10 feil per 1 million
Paccar sendt i dag ut en hyllest til de av sine underleverandører som fyller det temmelig heftige kravet til «10 ppm». Kort fortalt betyr standarden maks 10 defekte enheter per 1 millioner leverte enheter. Wow! Det er ikke rare feilmarginen.
Nå lager jeg ikke bildeler selv, men jeg produserer ord – akkurat som de fleste av leserne produserer transport eller andre resultater av noe slag. Og jeg rekker ikke 10 ppm til fotsålene en gang.
Likevel har Paccar hele 369 underleverandører som oppfyller 10 ppm. Fra fem kontinenter og 27 land. Den eneste «norske» på listen er Kongberg Automotive ASA. Det er jo noe å være stolt av da, at vi tross alt er med i racet av kvalitetsdeler til bil- og lastebilindustrien.
Men hva kan vi egentlig om Kongsberg Automotive? Er du interessert i aksjer, vet du nok sikkert mer enn meg, som måtte ta en runde på internett for å danne meg et bilde.
Og førsteinntrykket forkludres litt av tysk/amerikansk sjefsduo, sveitsisk adresse (!), og hvor en amerikansk/engelsk bank eier klart største aksjepost.
Norsk? Tja, fra Rollag til verden
Likevel, navnet er norsk og selskapet er notert på Oslo Børs. Og eventyret startet jo da Kongsberg Våpenfabrikk begynte å lage bremser for Volvo i 1957. Som midt på 70-tallet førte til fabrikker i Rollag og Hvittingfoss.
I 1987 kjøpte de ansatte ut virksomheten fra våpenfabrikken og etablerte Kongsberg Automotive. Siden har det gått mest oppover – selv om selskapet allerede to år senere ble kjøpt av en finsk investeringsbank, og deretter havnet hos Raufoss og DNB i 1990.
I 1995 ble selskapet notert på Oslo Børs. Deretter begynner en temmelig heftig internasjonal ekspansjon, og produksjon i Kina allerede i 2004. Og videre.
Og ikke bare oppover - i 2018 ble Rollag nedlagt. I en trist artikkel i Laagendalsposten het det "Nå gjelder det å tørke tårene og se fremover".
Foto over: Buskerud Næringsmegling
I dag kan vi grovt telle 10.500 ansatte fordelt på 25 produksjonssteder i 19 land. Omsetningen er ca 1 milliard euro i 2020. Det som lages er alt fra komfortsystemer for seter, kontrollsystemer for sjåfør og diverse komponenter i «driver interface products” for kjøretøy og maskiner over hele verden.
Så du skal ikke se bort fra at noe av det du sitter på eller holder i, enten det er DAF eller et av de andre merkene, har i det minste sitt intellektuelle opphav i gode gamle gnore.
Forhåpentligvis kan kvalitetshyllesten fra Paccar også hjelpe Kongsberg Automotive på Oslo Børs. Bilindustrien er uansett på vei opp, så signalene fra ledelsen til finanspressen er positive.
Men ser vi litt på historisk aksjekurs, har man fortsatt et stykke å gå for å ta igjen gamle høyder. Her finner du listen fra Paccar over 10 ppm-bedrifter. Hvor mange kan du?
Opphav og kilder: Pressemelding fra Paccar