23948sdkhjf

Sier ifra når betongen er klar

Kruse Smith, NTNU, DTU og Sensohive er klare med Maturix, et digitalt verktøy for alle som jobber med betong. Det overvåker herdeprosessen og betongkvaliteten, og gir kontinuerlige oppdateringer.

På Nye Veiers veiprosjekt E39 Kristiansand Vest–Mandal Øst bygges 19 bruer. Arbeidet utsettes for alt som finnes av vær, fra stekende sol til isende kulde. På oppdrag fra AF Gruppen bygger Kruse Smith alle 19 bruene på veistrekket. Det store og komplekse arbeidet med å bygge disse bruene ble vurdert som en svært egnet forsknings- og utviklingsarena for produktet.

Bestått prøven

Her er Maturix blitt grundig testet og kontinuerlig utviklet, og testen er nå bestått. Den sensorbaserte overvåkingen av utendørs, plasstøpt betong tar digitalisering av bygg- og anleggsbransjen ett hakk videre.

– Vi har gjort oss svært gode erfaringer med Maturix i dette veiprosjektet. Systemet gir oss kontinuerlig informasjon om herdeprosessen. Effekten er at vi kan ytterligere optimalisere arbeidsflyten og redusere overflødig herdetid, sier Kruse Smiths prosjektleder for veiprosjektet, Asbjørn Stålesen.

– Gjennom prosjektet erfarte vi alle utfordringer man møter med plasstøpt betong. Vi fikk testet kvaliteten og holdbarheten på det fysiske utstyret når det utsettes for regn, snø, kulde og varme. Og vi testet om systemet leverer alle riktige data til rette personer på rett tid, sier Tobias Ejersbo i Sensohive.

Produktutviklingsprosjektet med å utvikle hardware og software i Maturix for utendørs, plasstøpte konstruksjoner ble tatt opp som et Eurostar-prosjekt og støttet med 750.000 euro. Deltakere i prosjektet var danske Sensohive, Kruse Smith, NTNU og det danske tekniske universitet (DTU).

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.094