23948sdkhjf

Store regelbrudd i Statsbygg

Bare halvparten av innleien fra bemanningsforetak fulgte kriteriene i arbeidsmiljøloven. Halvparten av dem som var registrert som faglærte, var ikke det i virkeligheten. Dette er blant funnene etter en kartlegging av Statsbyggs byggeplasser.

Statsbygg skriver at det i kontraktene med leverandørene stilles blant annet krav knyttet til lønns- og arbeidsvilkår, faglærte håndverkere, lærlinger og regler for innleie av arbeidskraft.

Nå har selskapet gjennomført en grundig kartlegging av byggeplassene sine, for å undersøke hvorvidt forholdene som rapporteres stemmer med virkeligheten. Blant de nedslående funnene, som selskapet selv karakteriserer dem som, er at bare halvparten av innleien fra bemanningsforetak fulgte kriteriene i arbeidsmiljøloven. Halvparten av dem som var registrert som faglærte, var ikke det i virkeligheten.

– Det er viktig for oss å bruke ressurser på denne typen oppfølging. Selv om det bare er et øyeblikksbilde, gir det oss viktig kunnskap om situasjonen på byggeplassene våre, sier Harald V. Nikolaisen, adm. direktør i Statsbygg.

Selskapet viser til at Arbeidsmiljøloven ble endret fra 2019 med nye krav om innleie fra bemanningsforetak. I kartleggingen mente flere av dem som ikke leide inn i henhold til loven at deres egne ordninger var tilstrekkelige for å oppfylle kravet om tariffavtale.

Hva gjaldt feilregistreringen av faglærte mente noen at lang erfaring og ulike sertifikater tilsvarte fagbrev. Andre hadde fagbrev fra hjemlandet, men ikke søkt eller mottatt godkjenning fra NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen).

Tolker regelverket vidt

 – Kartleggingen viser at enkelte tolker regelverket veldig vidt for å opprettholde en forretningsmodell som ikke er holdbar. Samtidig er regelverket komplisert på mange områder. Mange mangler nødvendig kunnskap, og det er slett ikke alle feil som er gjort med overlegg. Det er vesentlig at aktørene i næringen har nok kunnskap til å kunne følge reglene. Det er et ansvar for virksomhetene og lederne i næringen at dette er på plass. Vi vil selvfølgelig også se hva vi kan gjøre for å hjelpe våre leverandører med dette, sier Nikolaisen.

Statsbygg har lagt frem kartleggingen for både arbeidstaker- og arbeidsgiversiden i bygge- og anleggsnæringen. Sammen vil partene bruke resultatene til å finne egnede tiltak som kan løfte næringene på disse områdene.

Opphav og kilder: Statsbygg

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079