23948sdkhjf

Historisk høy etterspørsel etter trebaserte byggevarer i Norge fortsetter

Og: Eksporten av trelast faller med hele 12 % i juli sammenlignet med samme periode i fjor.

PRISER OG ETTERSPØRSEL: Det er Treindustrien som kommenterer tallene for juni og juli i en fersk statistikk.

Salget av trebaserte byggevarer som konstruksjonsvirke, trelast og impregnert har økt med 3,5 % prosent i juni og juli sammenliknet med samme periode i fjor, viser statistikk målt i volum.

Det innebærer at salget av trebaserte byggevarer fortsetter på det historisk høye nivået som vi hadde i 2020. Samtidig har salget økt med hele 8,8 % hittil i år sammenlignet med 2020.

Eksporten går ned

Eksporten av trelast faller med hele 12 % i juli sammenlignet med samme periode i fjor.  

- Sterk etterspørsel etter byggevarer både internasjonalt og nasjonalt påvirker også trebaserte byggevarer. Fortsatt fall i eksport skyldes at produsentene prioriterer kunder i Norge, sier adm. direktør Heidi Finstad i Treindustrien.

Produksjonskapasitet legger begrensinger. Det er mange investeringer på gang i treindustrien. Dette er viktig for å få en bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel i markedet og for å sikre verdiskaping i Norge.

- Effekten av disse investeringene vil ta noe tid, fordi det er svært lange leveringstider fra maskinleverandører på teknologi og utstyr, sier Finstad.

Jobber på spreng

Bedriftene jobber nå på spreng for å sikre produksjon og lager i en utfordrende tid med den unntakstilstanden som pandemien medfører. 

Treindustrien benytter den delen av tømmeret som er egnet til bygningsprodukter. Den andre delen av tømmerstokken som ikke kan brukes til bygningsformål er massevirke som går til produksjon av biokjemi, papir, fiberplater, fjernvarme og markedsmasse.

Tilgang på sagtømmer avhenger av avsetning på massevirket. Problemer med avsetning av massevirke gir en vedvarende utfordring som skaper ubalanse i markedet for trebaserte produkter.

Opphav og kilder: Pressemelding fra Treindustroe

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109