23948sdkhjf

Kriminelt arbeidsliv: Norge har anslått 9000 slaver i arbeid, bygg og anlegg er spesielt utsatt

Trolig lever 9000 personer som slaver i norsk arbeidsliv. Mange av dem er arbeidsinnvandrere med minimal rettssikkerhet. Bygg og anlegg er spesielt utsatt.

Organisasjonen «Hope for Justice» jobber for å gjøre slutt på moderne slaveri ved å forebygge, redde ofre og rehabilitere liv. Organisasjonen jobber i åtte land over hele kloden. Avdelingen i Norge har hovedkontor i Stavanger og er også representert i Oslo og Bergen. De samarbeider med politiet, A-krim-senteret, Fair Play Bygg osv.

Stygge estimater

Ida Ryen har de siste to årene jobbet i etterforskningsgruppen for menneskehandel i Øst Politidistrikt, men er nå avdelingsleder for operativt arbeid i «Hope for Justice» Norge, med kontor i Oslo.

– Vi skal være med å utgjøre en forskjell for utsatte grupper. På verdensbasis er det estimert at 40,3 millioner lever i slaveri, og selv om estimatet er 9000 i Norge, vet ingen hvor stort tallet egentlig er. Det er en skjult kriminalitet som finnes i alt fra sex-industrien, restaurant- og rengjøringsbransjen, og ikke minst bygg og anlegg, sier Ida Ryen. 

Estimatet på 9000 for Norges del kommer fra Global Slavery Index. Antallet er ikke brutt ned på bygg og anlegg, men det antas at mørketallene er store.

– Det er forskjell på slaveri i Norge og andre land. Her til lands er det bedre lovverk og rettigheter, men det kan i mange tilfeller gjøre det vanskeligere å avdekke ulovlighetene.

Fafo-undersøkelse

For første gang er det laget en landsomfattende undersøkelse av situasjonen for bosatte arbeidsinnvandrere i Norge. De to største gruppene, polakker og litauere, er med i forskningsstiftelsen Fafos spørreundersøkelse. 165.000 personer fra Polen og Litauen er bosatt i Norge, og i undersøkelsen er 1000 av dem spurt om lønns- og arbeidsvilkår, boforhold, norskkunnskaper og framtidsplaner.

Utnyttelse av arbeidsinnvandrere kan være vanskelig å avdekke, men «Hope for Justice» satser på oppsøkende arbeid for å komme i kontakt med både arbeidsgivere og arbeidstakere.

– Vi vil bidra til ryddigere forhold. Mennesker trafikkeres inn i en rekke utnyttelsesområder i tillegg til prostitusjon. Det handler også om tvangsarbeid, tigging og kriminell virksomhet, sier Ryen.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109