23948sdkhjf

Gi oss en boligminister, Jonas!

Nåløyet inn i boligmarkedet blir stadig trangere og under valgkampen frontet SV-leder Audun Lysbakken behovet for en egen boligminister. – Det er en svært god idé som Jonas Gahr Støre må lytte til, sier Eiendom Norge-direktør Henning Lauridsen.

Sykepleierindeksen som Eiendom Norge utgir viser at det aldri har vært vanskeligere å bli boligeier i Norge enn i dag.

 

– Kombinasjonen av høye boligpriser og utlånsforskriften setter en grense for hvor rik man må være i Norge for å bli boligeier. De siste årene er nåløyet for å bli boligeier blitt stadig mindre. På det sentrale Østlandet kan en sykepleier med god lønn kjøpe kun 1 til 3 prosent av boligene omsatt i først halvår 2021, sier Lauridsen.

Egen bolig motvirker ulikhet

Det siste tiårene har økende økonomisk ulikhet fått stor oppmerksomhet internasjonalt, skriver Eiendom Norge i en pressemelding.

– I Norge har det brede eierskapet til egen bolig gjort at vi har kommet bedre ut på ulikhet enn Sverige og Danmark hvor eierlinjen står mye svakere, sier Lauridsen. – Men som sykepleierindeksen illustrerer er eierlinjen under press, legger han til.

Eiendom Norge forventer at Jonas Gahr Støres regjering gjør som Arbeiderpartiet har lovet: Å gjennomgå hele virkemiddelapparatet for boligsektoren i en egen boligmelding til Stortinget.

Boliglover må flyttes fra justisministeren til boligministeren

I valgkampen har SV-leder Audun Lysbakken frontet behovet for en egen boligminister.

– Det er en svært god idé som Jonas Gahr Støre må lytte til. En ny regjering må flytte ansvaret for boligkontraktslover som bustadoppføringslova, avhendingsloven, tomtefesteloven og sameieloven fra justisministeren til boligministeren. Det er en lavthengende frukt, sier Lauridsen.

Han mener Erna Solbergs regjering har vist svakhetene ved denne organiseringen, da daværende statssekretær Sveinung Rotevatn (V) i 2019 banket igjennom endringer av avhendingsloven uten utredning og til stor kontrovers i Stortinget.

– Skal vi skape et enda mer velfungerende boligmarked er det i boliglovene potensialet ligger, fordi det er mange tangeringspunkter mellom blant andre plan- og bygningsloven og disse lovene, sier Lauridsen

Krever særskilt politisk og faglig oppmerksomhet

Eiendom Norge viser til at bolig er en av pilarene i det norske velferdssamfunnet ved siden av arbeid, helse og utdanning og krever helhetlig politisk styring. Boligmarkedet er også Norges viktigste marked etter arbeidsmarkedet.

– Bolig skal være med løse ulikhetsfloken, klimakrisen og bidra til nullvekstmålet for persontrafikk. Dessuten: Høye boligpriser og lav boligbygging faktisk har negativ effekt på BNP og økonomisk vekst, fordi det gjør at arbeidergiverne ikke får tak i den arbeidskraften de trenger, sier Lauridsen.

Det demografiske behovet tilsier at skal det bygges 300.000 bærekraftige boliger på 2020-tallet. Eiendom Norge-direktøren påpeker at boligbygging krever derfor særskilt politisk og faglig oppmerksomhet for å kunne fungere best mulig.

– En samling av alle boliglover i Kommunal- og moderniseringsdepartementet vil sikre at det bygges opp sterke faglige miljøer for boliglovningen i Norge og politisk kraft for endringer, avslutter Henning Lauridsen.

Opphav og kilder: Eiendom Norge

Kommenter artikkelen

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109