23948sdkhjf

Arkitekt- og designstudenter drømmer om å flytte inn i en arkitektonisk perle

Det opprinnelige hovedkontoret til Norges Bank, som senere har huset Museet for samtidskunst, har stått tomt i fire år. Nå ser Statsbygg og Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) på mulighetene for en leieavtale.

Bankplassen 4 i Oslo sentrum er en av Norges mest gjennomarbeidede og kostbart utstyrte bygninger.

 

I 1896 ble det bestemt at hovedkontoret til Norges Bank skulle flyttes fra Trondheim til Christiania. Den nye bankbygningen i hovedstaden ble tegnet av arkitekt Ingvar Magnus Olsen Hjorth og oppført i perioden 1902-1906 på Bankplassen 4.

Bygningen er på totalt 7.558 kvm, fordelt på tre etasjer samt kjeller og tårn, og er hugget i norsk granitt og marmor. Det er et sjeldent eksempel på «Gesamtkunstwerk», der både interiøret og mye av inventaret er tegnet av arkitekten, opplyser Statsbygg.

Norges Banks tidligere hovedkontor på Bankplassen 4 i Oslo huset senest Museet for samtidskunst. I 2016 ble bygningen fredet av Riksantikvaren. Foto: Dagfinn Rasmussen, Riksantikvaren

Statsbygg og Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo vurderer leieavtale

I 1989 flyttet Museet for Samtidskunst inn i bygget. I 2017 stengte de dørene for å flytte inn i det nye Nasjonalmuseet og siden den gang har Statsbygg arbeidet aktivt med å finne nye leietagere til den flotte bygningen. Nå kan det gå mot at en ny type kreativ virksomhet flytter inn.

– Vi er i dialog med AHO om en leieavtale. Vi starter nå arbeidet med en mulighetsstudie, og sammen med høgskolen skal vi ha en workshop der vi ser nærmere på behovene deres og hvordan de best kan ta i bruk bygningen, sier Hege Njaa Aschim, kommunikasjonsdirektør i Statsbygg.

Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO)

  • Ledende, internasjonal vitenskapelig høgskole som gir utdanning innen arkitektur, design, landskapsarkitektur og urbanisme.
  • AHOs kunnskapsfelt har formgiving som fokus og virksomheten omfatter alle skalaer; gjenstander, systemer, bygninger, by- og landskapsforming.
  • Skolen er organisert i tre institutter, og har ca. 800 studenter og 160 ansatte.

Rektor Ole Gustavsen opplyser at AHO er i vekst og har et akutt behov for undervisningsarealer.

– Vi ser et stort potensial i å gjenbruke det tidligere Samtidsmuseet som det er, og vi inspireres av at bygningen representerer et høydepunkt i norsk arkitektur, og er en del av vår arkitektoniske nasjonalarv. Våre studenter vil gi nytt liv både til det flotte bygget og til bydelen, sier Gustavsen.

Foreløpig jobbes det med en leieperiode på to år med mulighet for forlengelse. En forutsetning for leieavtalen er at AHO kan gjenbruke bygningen som den er. Infrastruktur, som for eksempel trådløst nettverk til studentene og brann- og rømningsveier må vurderes som en del av dette, opplyser Statsbygg.

Opphav og kilder: Statsbygg, Riksantikvaren

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094