23948sdkhjf

Rekord på E6: Ære være grønt i det høyeste

Nye E6 ved Hommelvik blir bygd på Norges høyeste grønne støttemur. Den blir opptil 20 meter, og der skal planter og insekter få leve.

Leverandøren Brødrene Dahl Geosyntia og entreprenøren Acciona tror norgesrekorden vil inspirere hele landet. Byggingen startet før jul.

Nesten loddrett

Den grønne støttemuren på E6 Ranheim–Værnes blir 20 meter på det høyeste og totalt 96 meter lang. Med en helning på 70 grader vil den framstå som en nesten loddrett, grønn vegg.

– Vi har levert grønne støttemurer og støyvoller i 25 år. Men, med orienteringen inn mot bærekraft har metoden fått sin renessanse, sier salgssjef Thor Erik Johansen ved BD Geosyntia avdeling i Stjørdal i en pressemelding.

– Nå kan teknologien dessuten håndtere voksne høyder som dette. Med 120 års garantert levetid blir veimyndighetenes minimumskrav på 100 år innfridd med glans. Kostnadene er som for alternativene, sier Johansen.

Grønt erstatter grått

Nye Veier AS er byggherre og oppdragsgiver for Acciona som bygger den nye E6-strekningen fra Ranheim i Trondheim til Værnes i Stjørdal. Byggestart var 2020 og hele strekningen er planlagt ferdig i 2025. Å minimere klimagassutslipp og øvrige belastninger på ytre miljø er ett av Nye Veiers mål for dette prosjektet.

I Hommelvik er det bratte forhold, men når E6 står ferdig vil folk, insekter og småkryp oppleve grønne forhold i stedet for grå. I korte trekk innebærer teknikken å strekke jordarmeringsnett opptil ti meter innover, dekke med tyngre masser og bygge et stålnett med 70 graders vinkel i forkant. Jord bak nettet skaper vekstmedium for gress og planter, kanskje med frø fra lokal fauna.

 

 

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.093