23948sdkhjf

Statsbygg solgte eiendom for over to milliarder kroner i 2021

Det ble solgt 15 eiendommer over hele landet, men de store pengene ble hentet fra to salg i hovedstaden.

STORE SUMMER: Statsbygg solgte eiendommer i hovedstaden for 1,69 milliarder kroner i 2021, fremkommer det i en pressemelding fra i går.

– Når staten ikke lenger har behov for en eiendom, selges den som hovedregel i markedet. Å sitte på eiendommer staten ikke har behov for vil være sløsing med fellesskapet midler, slår administrerende direktør Harald V. Nikolaisen i Statsbygg fast.

I mai ble St. Olavs gate 32 ved Slottsparken solgt for 345 millioner kroner. Eiendommen er på totalt 5.000 kvm over fire etasjer fordelt på to bygninger, hovedbygget og annekset.

Hovedbygning og anneks sto ferdig i 1880, og ble bygget for Norges geografiske oppmåling (nåværende Statens kartverk) og det den gang nyopprettete Statistisk Sentralbyrå. Både hovedbyggets og anneksets eksteriør og deler av interiøret er fredet.

I september vedtok bystyret i Oslo å kjøpe rundt tre fjerdedeler av den 65 mål store eiendommen på Adamstuen der veterinærmiljøene tidligere holdt til før de flyttet til Campus Ås. Salget ga staten en inntekt på 1,35 milliarder kroner.

Statsbygg hadde da i flere år jobbet med å finne ut hvordan området best kan utvikles videre, og avklart at det ikke lenger var noe statlig behov for eiendommen. Oslo kommune ser for seg at det kan komme blant annet skoler, flerbrukshall, park og bibliotek på området.

Statsbygg solgte også eiendommene til Nordre Vestfold fengsel i Hof, og eiendommen Bruvoll, som tilhørte Hedmark fengsel. I tillegg ble de tre eiendommene Kleivgrend, Parkveien 6 og Håvet, som har tilhørt Arendal fengsel, solgt.

Ingen av disse eiendommene var lenger i bruk som fengsel og heller ikke her var eiendommene interessante for annen statlig virksomhet. På tross av at disse eiendommene er spesialbygget som fengsler var det interesse i markedet for å kjøpe dem.

Totalt innbrakte salget 25,6 millioner kroner. Interessen var størst for eiendommene til Arendal fengsel, som ligger relativt sentralt i byen. Bakgrunnen for salget er at Kriminalomsorgen ikke lenger har behov for eiendommen etter at Statsbygg ferdigstilte to nye avdelinger for Agder fengsel i Mandal og Froland med til sammen 300 soningsplasser.

Andre eiendommer Statsbygg solgte på vegne av staten i 2021 var blant annet grunnavståelser for Bybanen i Bergen for 125 millioner kroner, Statpeds tidligere eiendom på Eikelund utenfor Bergen for 90 millioner, Tungaveien 32 i Trondheim for 78 millioner og Frogner hovedgård i Skien for 10,7 millioner kroner.

Opphav og kilder: Statsbygg pressemelding

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Advokat-tungvekter tar Myrvold-saken til Kommisjonen for gjenåpning av straffesaker
Dette skriver Klomsæt i begjæringen om gjenopptakelse
Tung ladeangst dempes litt på mandag, stasjon åpner på kaia i Oslo
Bemanningsbransjen: Blir pålagt godkjenningsordning
Veidekke og ungdommen: Rekordmange ønsker å bli lærlinger
Bodø kommune: Brukte 150.000 på opplæring - sparte 600.000 på mindre skader
Andre Nordiske Medier

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109