23948sdkhjf

Cargotec: Planlegger exit for Kalmars havnekraner – vurderer salg av MacGregor

Det finske industrikonsernet Cargotec satser på vekst i dets lønnsomme kjernevirksomheter: Hiab, Kalmar Mobile Solutions og Kalmars horisontale transportvirksomhet.

Cargotec planlegger å kutte ut den tunge kranvirksomheten til Kalmar og begynner å evaluere strategiske alternativer for MacGregor, inkludert salg. Begge virksomhetene hadde i fjor negative driftsresultatmarginer.

Cargotec opplyser i en pressemelding at styret har besluttet å refokusere den strategiske retningen mot høyere økonomiske resultater. Cargotec vil fokusere på vekst i de lønnsomme kjernevirksomhetene Hiab, Kalmar Mobile Solutions og Kalmars horisontale transportvirksomhet.

Exit for havnekraner

Med en samlet omsetning i fjor på 1.462 millioner euro er Kalmar er det største forretningsområdet til Cargotec. Unntatt tunge havnekraner omsatte Kalmar for 1.365 millioner euro og hadde en driftsresultatmargin på 10,1 prosent. Havnekranvirksomheten stod bare for 97 millioner euro og hadde en negativ driftsresultatmargin på hele 20,8 prosent.

Dermed synes det naturlig at Cargotec heretter vil flytte Kalmars fokus mot mobile løsninger og begynne å planlegge en exit fra virksomheten med tunge havnekraner. Fremover vil Kalmar tilby miljøeffektivt lastehåndteringsutstyr og tjenester i produktkategoriene mobilt utstyr, straddle- og shuttlecarriers, samt åk fra Bromma.

Vurderer salg av MacGregor

Ifølge Cargotec er MacGregor global leder innen bærekraftige løsninger for maritim lasthåndtering. Virksomheten omsatte i fjor for 553 millioner euro og hadde en negativ driftsresultatmargin på 2,7 prosent. Cargotec opplyser at konsernet vil starte en evaluering av de strategiske alternativene til MacGregor, inkludert et potensielt salg av virksomheten. Evalueringen dekker hele forretningsområdet, inkludert handels-, offshore- og tjenestevirksomheter.

Hiab mest lønnsom

Hiab er med sine lastebil-, skogs- og gjenvinningskraner, påhengstrucker, krokløftere og bakløftere verdens ledende leverandør av lasthåndteringsutstyr på vei. Hiabs portefølje vil forbli den samme, men Cargotec planlegger å ytterligere akselerere utviklingen av Hiabs M&A-pipeline (fusjoner og oppkjøp).

Hiab hadde i fjor en samlet omsetning på 1.250 millioner euro og driftsresultatmarginen på hele 13,3 prosent var den klart høyeste i Cargotec.

Kjernevirksomheten stod for 80 prosent av salget

De nye definerte kjernevirksomhetene ville i fjor ha hatt en omsetning på 2.616 millioner euro, tilsvarende 80 prosent av Cargotecs samlede omsetning (3.265). Gevinstene som oppnås gjennom den nye strategien kommer tydelig frem når man ser på driftsresultatmarginen: For Cargotec samlet var den i fjor på 7,0 prosent mens kjernevirksomhetene hadde en samlet margin på 10,1 prosent.

Den nye strategien omfatter også at Cargotec i løpet av de kommende tolv månedene vil akselerere M&A, øke investeringene til forsking og utvikling innenfor elektrifisering, automatisering og digitalisering samt konsernets klimaprogram Mission Climate.

– Styret er overbevist om at det er rett tid for å sikre en akselerert, men ryddig overgang til en enda mer lønnsom og fremtidssikker virksomhet, sier Cargotecs styreleder Ilkka Herlin.

Opphav og kilder: Cargotec

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Mest lest
STILLINGSARENA
Gå til stillingsoversikten
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Utbytterikt for Veidekke som økte omsetningen i 2022
Nytt navn: Anlegg Nordvest AS blir til Allgrunn AS
Blakkesrud bru i Eidsvoll er utbedret
Kjempestreik innen transport – tog, fly og havner rammes
Betonmast bygger for Horten Industripark for 840 millioner kroner
Ådalen Truck AS: Stiler mot 1000 solgte Hangcha-trucker i år
Andre Nordiske Medier
Metal Supply NO
PlastForum NO
Maskinregisteret

Send til en kollega

0.093