23948sdkhjf

Matchende asfalt på gårdsplassen? Feiring er først i landet med helautomatisk fargeasfaltverk

Etterspørselen etter farget asfalt har økt de siste årene. Når Feirings asfaltverk på Lørenskog gjenåpner denne uka er fargeprosessen nå helautomatisert

ALLE FARGER: Det er Feiring selv som melder om øket etterspørsel av alle mulige farger.

- Mens man tidligere brukte håndmakt og måtte kaste 10-kilossekker med farge inn i produksjonen, skjer dette nå automatisk. Det gjør det lettere fysisk, men bedrer også sikkerheten, forteller Ole Bjørnar Lunde, driftsleder for Feiring asfalt.

Ifølge Niels Ebbe Gjørup i KVM, som har levert anlegget, er dette det eneste i sitt slag i Norge. I Danmark og Sverige finne det kun to anlegg som ligner. 

- Det er unikt med et fargeblandesystem som rommer hele fargepaletten. Med dette anlegget kan Feiring blande alle farger som er tilgjengelige på markedet. Dette er mulig fordi anlegget kan blande forskjellige fargepellets, forklarer han. 

Farget asfalt, mer enn sykkelstier

Lunde i Feiring tror vi kommer til å se mer bruk av asfalt fremover for å markere forskjellige soner, for eksempel i trafikken, på parkeringsplasser og i skolegårder.

- Eksempelvis kan ladeplasser markeres med grønn og handikapparkering med blå.

- Farget asfalt er nok en trend vi bare har sett begynnelsen av. Samtidig som det blir mer og mer vanlig å dele trafikken opp med farger, er det stor forskjell på holdbarheten på malt asfalt og asfalt som er innfarget, sier Gjørup i KVM.. 

Økende popularitet

Hovedkunden er kommuner og asfalt til sykkelveier er asfalten det leveres mest av. Allerede første produksjonsdag, har Feiring bestilling på flere hundre tonn farget asfalt, mesteparten skal brukes på sykkelvei.​

– Men vi ser også at flere private har fått øynene opp for farget asfalt. Sandbrun, som minner om fargen på grusvei, er den nest mest populære fargen, Den kan for eksempel brukes der kulturminner setter begrensninger for svart asfalt, sier Lunde.

Opphav og kilder: Pressemelding fra Feiring

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094