23948sdkhjf

Stor utvidelse av hovedlageret til Elkjøp: Blir ett av Europas største

Elkjøps nordiske omsetning har de siste årene økt med mer enn 50 prosent. Den sterke veksten gjør at kapasiteten til hovedlageret i Jönköping skal nær dobles.

Med en ny samlet størrelse på til sammen 193.600 kvm blir Elkjøps hovedlager et av Europas største lageranlegg når det etter planen står ferdig i 2024.

Elkjøps hovedlager befinner seg ti kilometer sør for Jönköping – et geografisk sentrum for majoriteten av Nordens befolkning og som derfor har tiltrukket seg en rekke store virksomheter i den store næringsparken «LogPoint South Sweden». Da vi besøkte hovedlageret til Elkjøp for snart tolv år siden var det på 95.000 kvadratmeter, men etter en utvidelse i 2016 er det i dag på hele 107.000 kvadratmeter og leverer årlig over 50 millioner produkter til konsernets butikker og sluttkunder i Norden.

Nytt frittstående lagerbygg på 86.600 kvadratmeter

Etter den siste utvidelsen har Elkjøps nordiske omsetning økt med mer enn 50 prosent og bare i siste regnskapsår (2020/2021) økte den med 21 prosent til 49,8 milliarder kroner. Den sterke veksten har gjort at Elkjøp Nordic nå har inngått en 20-årig leieavtale på et nytt 86.600 kvadratmeter stort bygg som det børsnoterte svenske eiendomsselskapet Catena skal oppføre på en 200 mål stor tomt på den andre siden av E4, tvers overfor det eksisterende. Catena opplyser at deres totale investeringer ventes å bli på drøyt 800 millioner svenske kroner og at avtalen med Elkjøp også inneholder en utbyggingsopsjon på 28.300 kvadratmeter.

Mer bærekraftig bygg og leveranser

Både Catena og Elkjøp stiller høye krav til bærekraft og det foreligger planer om at det nye bygget blant annet vil bli utstyrt med et av Nordens største solcelleanlegg. Begge selskapene har som mål at det skal miljøsertifiseres i henhold til BREEAM Excellent. Partene tar også sikte på at det skal WELL Core-sertifiseres, en internasjonal standard som fremmer helse og velvære for de som jobber i bygningen.

Elkjøp har også besluttet å flytte distribusjonen av kjøkken fra Brno i Tsjekkia til hovedlageret i Sverige. Ved å legge utkjøringen nærmere nordiske kunder reduseres karbonavtrykket på kjøkkentransport med 75 prosent, opplyser selskapet i en pressemelding.

– I et utfordrende marked er vi stolte over å kunne lansere planer for en viktig investering i kortere ledetider for kjøkken og en enda bedre handleopplevelse for alle våre kunder i Norden, sier Erik G. Sønsterud (bildet), konsernsjef i Elkjøp Nordic. Han legger til at konsernet er svært bevisste på sitt miljøansvar og jobber aktivt for å redusere miljøpåvirkningen, spesielt fra transportene.

– Kortere avstand til kundene våre er bra for både kundene og miljøet. At vi også får et toppmoderne bygg som er energieffektivt og miljøvennlig bygget, er helt i tråd med bærekraftstrategien vår og et viktig steg i den store omstillingen til en mer klimanøytral virksomhet, forklarer Sønsterud.

Opphav og kilder: Elkjøp Nordic, Catena

KLIKK for alle artikler i Lager og logistikk.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.096