23948sdkhjf

På Lindeberg: Et hightech, fossilfritt aldershjem

Lindeberghjemmet er et BREEAM Excellent-sertifisert prosjekt der byggeplassen var fossilfri. Her har man 28 lokale energibrønner og 1000 solcellepaneler som gir ekstremt lavt energiforbruk, opplyser SAPA.

Å FIRE ÅR: I 2017 startet rivningsprosessen av det tidligere aldershjemmet på Lindeberg i Oslo. I 2021 ble det nye bygget innviet med plass til 144 brukere, behandlingsrom og kafé.

Automatisert velferdsteknologi

Automatiseringsteknologien er helt unik i Oslo, og fra starten av planleggingsprosessen har man lagt ned mye ressurser i å skape og forme en hjemmekoselig bolig.

Innbydende fellesarealer i materialer av god kvalitet sammen med høy grad av automatisert velferdsteknologi gjør det lettere for de ansatte å fokusere mer på pleie og tilstedeværelse overfor brukerne.

Alle rom har eget bad og hev-/senkbart spyle-/føntoalett, slik at beboeren i større grad kan klare seg selv.

Lindeberghjemmet har også teknisk infrastruktur med mange trådløse sendere, bl.a. for møbler som automatisk kan flyttes ved rengjøring og arrangementer. 

Null fossile utslipp

Oppvarming skjer med 28 energibrønner sammen med ca. 1.000 solcellepaneler på tak, fasader og en pergola over takterrassen.

Under oppføringen ble energibrønnene brukt til oppvarming og byggtørk. I tillegg benyttet man elektriske maskiner i den grad det var mulig - og det ga altså ifølge SAPA en helt fossilfri byggeplass.

Lindeberghjemmet er sertifisert i henhold til BREEAM Excellent, har oppnådd nær nullenergibygg, nZEB iht. Futurebuilt sin definisjon, samt Energimerke A.

Design med lavt forbruk

Lindeberghemmet er prosjektert for å bruke kun en femtedel så mye energi som plan- og bygningsloven krever for denne typen bygg.

Bygget skal bruke mindre enn 40 kWh/m2 per år. 3D-modellering ble brukt til å strukturere arbeidet, og bidro til å løse problemer underveis.

SAPA har gjennom H-Fasader GlassTeam AS levert Sapa Dører 2086, Sapa Vinduer 1086 og Sapa Fasader 4150. Arkitekt er HUS Arkitekter AS

Opphav og kilder: SAPA

KLIKK for alle artikler i Bygg bedre billigere.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078