23948sdkhjf

BKK i gang på E16: Krever enormt med strøm å spare CO2 tilsvarende 470.000 flyreiser

Arna-Stanghelle skal ha fossilfri anleggsstart i 2024. Derfor starter BKK Nett nå arbeidet langs E16.

MILJØTUNGT: Nok strøm er avgjørende for vegvesenets mål for klimagassutslipp for det store tunnelprosjektet.

- Vi skal ha fossilfrie anleggsplasser med mange maskiner og folk i arbeid, sier Katrine Sælensminde Erstad i en pressemelding. Hun er prosjektsjef for Fellesprosjektet Arna-Stanghelle.

Innen planlagt byggestart i 2024 skal strømnettselskapet være ferdig med en omfattende forsterkning av strømnettet langs den nye vei- og jernbanetraseen.

Sparer 470.000 flyreiser

Ved å benytte utslippsfri kraft til Norges største tunnelprosjekt kan prosjektet spare nesten 50.000 tonn CO2-ekvivalenter.

– En flyreise tur/retur Bergen-Oslo har et beregnet utslipp på 0,105 tonn CO2. Prosjektet sparer dermed utslipp tilsvarende ca. 470.000 flyreiser, eller halvannen reise for hver eneste bergenser, forteller Sælensminde Erstad.

Prosjektet tilrettelegger for bruk av strøm, men er åpen for alternative energikilder for å ta høyde for fremtidens teknologiutvikling.

Anleggsarbeidet skjermer helgetrafikken

BKKs anleggsarbeid mellom Dale og Stanghelle har startet, og i oktober vil Mesta starte grøftegravingen for nye strømkabler langs store deler av E16 mellom Arna og Stanghelle.

Det skal bygges 23 nye nettstasjoner og legges 200 km strømkabler i 35 km med grøft. Størstedelen langs nåværende E16 mellom Arna og Dale.

Opphav og kilder: Statens vegvesen pressemelding

KLIKK for alle artikler i Tungt og fossilfritt.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125