23948sdkhjf

Oslo: Gir Grev Wedels plass 9 full make over - og utskiftet glass blir til glassvatt

Sagstuen AS har inngått en 21-millioner kroners kontrakt med totalentreprenør Håndverkskompaniet ved renovering av Grev Wedels plass 9.

GLASS OG FASADE: Byggherre har "grønne" ambisjoner, og har bestilt isolerglass med integrerte solcellepaneler i et 400 kvadratmeter stort overlys i bygget.

Glass og Fasadeforeningen mener på sin side det er "sirkulærøkonomisk potensial" i prosjektet, og har sammen med Sagstuen AS og Norsk Gjenvinning AS, satt i gang et pilotprosjekt for å øke gjenvinningsgraden for utskiftet bygningsglass.

Blir til glassvatt for 15 boliger

Istedenfor at entreprenør og byggherre må avhende og betale for utskiftet glass som bygg-avfall, har Norsk Gjenvinning påtatt seg å hente 20 tonn glass-råvare og samtidig sikrer gjenvinningsbedriften at glasset blir til råvare for glassvatt til å dekke behovet i 15 eneboliger.

–  Norsk Gjenvinning ønsker å bidra til utnyttelse av glass som råvare. Det er nå etterspørsel etter gode løsninger for å øke materialgjenvinningsandelen av avfall fra byggesektoren, , sier fagsjef i Norsk Gjenvinning, Ronny Andresen.

- I dette prosjektet ønsker vi å formidle mulighetene som ligger i fraksjonen glass, og som ofte havner på deponi

Nytt glass

Overlyset på 400 kvadratmeter består av 252 glass. Glassene ligger fasettert over de buede, bærende stålbjelkene. Det største glassformatet er 1.302 x 1.242 mm og vekten er 92 kilo.

De nye glassene i taket er spesialproduserte 3. lags isolerglass. Ytterste lag har monokrystalinske solceller, som dekker 25 prosent av glassoverflaten. Midterste lag er et 4 millimeter klart glass. Det innerste laget består av to tilsvarende glass, laminert med EVA folie.

– Strømproduksjon fra solcellene i glasset er ca. 10.000 kilowatttimer pr år. Legger vi til strømproduksjon på andre solcellepaneler montert på taket, oppnår bygget energimerking B, sier prosjektleder Tom Sørlie i Sagstuen AS.

Spesialverktøy

Byggeplassen er svært trang, og det er ikke mulig å bruke kran for demontering og montering av glass. Tom Sørlie ble derfor tvunget til å tenke kreativt. Løsningen ble et egenutviklet system med jigg med vinsj og transporttralle.

– Med denne jiggen løfter vi eksisterende glass ut av innfestningspunktene og transporterer glasset opp til toppen av glasstak. Der blir glassene heist videre opp på ei transporttralle som via bygge-heisen går fra plan 8, og ned til bakkeplan. Nye solcelleglass kommer opp samme vei og blir heist ned i jiggen. Denne kjøres da ned over taket med vinsj, og solcelleglasset blir så heist ned i sine innfestningspunkter. Dette gjøres med egen vinsj i jiggen, forklarer Sørlie.

Glass og Fasadeforeningen vil kartlegge det årlige potensial over hele landet og viser til pilotprosjekter i Bergen og Oslo. 

- Miljøgevinsten vil bli betydelig, mener prosjektleder Per Henning Graff.– Norsk Gjenvinning er den eneste avfallsaktøren som har prosesser for å videreforedle brukt bygningsglass til nye materialer. Vi har gjennom flere år samarbeidet for å få på plass gode ordninger for å samle inn glass fra avskjær og kapp av bygningsglass og returordninger for utskiftet bygningsglass. Våre produsenter har nå velfungerende og etablerte returordninger. For utskiftet bygningsglass og annet glassavfall hos glassmesterne er det derimot et enormt potensial. Undersøkelser gjort av Bergens Glassmesterlaug viser at om lag 1.000 tonn årlig havner på deponi, bare i Bergen og omegn.

Glass og Fasadeforening også medeier i Ruteretur AS som ivaretar innsamling av isolerglass som er regnet som farlig avfall.

Opphav og kilder: Pressemelding fra Glass og Fasadeforeningen

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Veteranen Gunnar Martinsen (78) fra Fredrikstad: Legenden som ikke takker av
Linnea fra Trondheim: - Jeg var nervøs, men det var kjempeartig og spennende
Dag Erland Aarøe om Tenax 5: Den er stor og er bygd elektrisk fra bunnen av
Kranbilfolket har stemt: Jore til topps med Volvo FH4 540 og Effer 685 - se alle de flotte bilene
Dødsulykken med vogntog på E6: Skal finne hendelsesforløpet og årsaksfaktorer
Nytt bruktkonsept i 2023: “Roll-out”-maskiner fra Pon Rental

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094