23948sdkhjf

Sykehus: Prisen på to nye i Oslo kan passere 50 milliarder kroner

Nedleggelsen av Ullevål og bygging av to nye sykehus på Gaustad og Aker i Oslo vil bli dyrt.

STORE PENGER: Ullevål universitetssykehus skal nedlegges og erstattes av to nye sykehus på Gaustad og Aker i Oslo. NRK har dokumentert at prisen kan passere 50 milliarder kroner.

Dette er over 10 milliarder mer enn tallet Helse sør-øst opererer med. Sist fredag gjorde styret i Helse sør-øst det endelige vedtaket om å legge ned Ullevål og bygge nye storsykehus på Gaustad og Aker. 

Bygger for å dekke behovet i befolkningen

Ifølge administrerende direktør i Helse Sør-Øst, Terje Rootwelt, er dette eneste løsning som ivaretar behovet for kapasitet. Han mener det ikke finnes alternativer som er billigere og like bra.

- Om få år vil vi ikke ha kapasitet til å dekke behovet som vil være i befolkningen. I tillegg har Oslo bygninger fra begynnelsen av forrige århundre, fra svenskekongens tid, som ennå er i full bruk. Standarden er under enhver kritikk, sier styreleder Svein Gjedrem til NRK

I sitt forslag til styret skriver administrerende direktør Terje Rootwelt at sykehusene skal bygges innenfor en ramme på 36 milliarder kroner. Dette tallet er imidlertid basert på priser fra 2021. Når tallet oppjusteres til 2022-priser, blir summen 39 milliarder kroner.

Informasjonsavdelingen ved Oslo universitetssykehus (OUS) sier det vil det koste om lag 45,2 milliarder å bygge de to nye sykehusene. Denne summen inkluderer ikke en buffer for usikkerhet, bekrefter OUS.

Et rådgivningsselskap anslår usikkerheten i prosjektet til å være over 5 milliarder kroner. Dermed kan sluttsummen passere 50 milliarder.

Urealistisk å spare for å betale nye sykehus

De ansattes organisasjoner har lenge påpekt at summen OUS er pålagt å spare for å betale for nye sykehus, er helt urealistisk.

– For meg er det helt umulig å se for meg at dette kan løses på noen annen måte enn ved å gi et redusert tilbud til pasientene, sier Christian Grimsgaard til NRK. Han er Legeforeningens fremste tillitsvalgte i Helse sør-øst og sitter i styret i foretaket.

Opphav og kilder: Artikkel hos NRK

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079