23948sdkhjf

Takprodusentenes forskningsgruppe: Endelig en standard for permanente sikringsløsninger på tak

En ny anvisning skal sørge for at det velges gode fallsikringsløsninger. Både byggherre, hovedentreprenør og utførende entreprenør skal nå ha bedre dialog om dette.

STANDARDISERT FALLSIKRING: Takprodusentenes forskningsgruppe (TPF) har sammen med SINTEF Community utarbeidet en helt ny anvisning for valg av fallsikringstiltak på flate tak.

Håvard Mellem i Hesselbergtak er takentreprenør, medlem av Takentreprenørenes forening TEF og Takprodusentenes forskningsgruppe TPF. Han forteller til Building Supply at utfordringen hittil har vært usikkerhet rundt regelverket til taksikring og hvilke systemer som er best egnet til å ivareta sikkerheten ved et falluhell.

- Det finnes i dag litt for mange varianter av personsikring for den som skal utføre vedlikehold, inspeksjon eller reparasjonsarbeider på tak. Ved alt arbeid på flate tak, er sikring lovpålagt om arbeidet utføres nærmere enn to meter fra kanten.

Ta med fallsikring i prosjekteringsfasen!

- Vi prøver å påpeke at dette er viktig å ta med i prosjekteringsfasen. Allerede på planleggingsfasen bør dette tenkes på og det bør lages strategier og velges riktig løsning, sier Mellem til Building Supply.

- Dokumentet må brukes og det må bevisstgjøres hvilke løsninger som er tilgjengelige og hva de forskjellige løsningene kan brukes til, sier Mellem.

Mellem forteller videre at når systemet velges, bør mulighetene for redning og evakuering tas med i vurderingen. Det bør uansett ha en kapasitet til minimum 2 personer. Dette er relativt nytt i markedet og til nå har mange vært ukritisk til de mange ulike løsningene som er å finne rundt.

- Med god merking vil man alltid vite hva man møter på et tak når man skal utføre arbeid. Vi håper dette nå ivaretas ved at vi får til standardiserte løsninger. Man skal kjenne egenskapene og vite hvordan man kobler seg trygt til, avslutter Håvard Mellem i Hesselbergtak til Building Supply.

Mye tilfeldige løsninger for 10 år siden

Mellem utdyper at for 10 år siden var det mye mer tilfeldige løsninger rundt om. De siste 5-6 årene har nye produkter vært med å både strukturere og gjøre hverdagen tryggere.

Informasjonsbladet er rettet mot byggherre, bygningseier, utførende, leverandører og montører av fallsikringsutstyr siden alle disse har en rolle med hensyn til sikkerhet på tak. 

Mellem mener anvisningen vil bidra til bedre dialog mellom byggherre, hovedentreprenør og utførende entrerpenør, ved at det velges gode fallsikringsløsninger.

Opphav og kilder: Intervju med Building Supply, Pressemelding fra Takprodusentenes forskningsgruppe (TPF)

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062