23948sdkhjf

Tyveriraidene: Mange titalls styreenheter stjålet - selv om slike deler er enkle å finne på nett

LETT TYVGODS: Tyveriene av styringsenhetene skiller seg fra tyverier der dører, lykter, front og diesel blir stjålet. Enhetene er så små at de lett får plass i lomma, og de fjernes fra lastebilen på få minutter.

Helt siden i fjor høst har det stadig dukket opp facebookposter og meldinger om Volvo lastebiler som har blitt frastjålet en konkret del. Nemlig en styringsenhet for lys. Produktnavnet til denne enheten er FCIOM (Front Chassis In Out module).

Mange titalls tilfeller

Øystein Wahl, service manager ved Volvo Trucks, er usikker på hvor mange slike enheter som er stjålet de siste månedene.

- Vi hører ikke om alle sakene, men at det er mange titalls er det lite tvil om, sier Wahl.

Tidlig i november i fjor skrev tungt.no om Volmax Kongsberg, hvor tyver tok slike enheter fra 13 lastebiler på samme natt. Enhetene som blir stjålet er ikke stort større enn at man får plass til den i jakkelomma. Hver enhet har en verdi rundt 10.000 kroner.

Denne enheten er heller ikke vanskelig å finne på internett. På finn.no finner tungt.no en enheten (brukt) til salgs for 6.500 kroner, mens på en norsk nettbutikk ligger den til 17.900 kroner.

- For å stjele disse enhetene må man kjenne til biltypen og man må vite hvor denne delen sitter på bilen. Det er tydelig at dette er folk som har god kjennskap til dette, og som vet at disse enhetene er vanskelig å få tak i på grunn av råvaremangel, kommenterte Øyvind Mørk, anleggsansvarlig og ettermarkedssjef hos Volmax i Kongsberg, etter tyveriene.

Hva skal enhetene brukes til?

Ja, det er vel noe mange spekulerer i. I kommentarfeltene på facebook mener noen at deler fra enheten kan brukes til droner, mens andre mener disse enhetene selges på Øst-Europeiske nettsider til høye priser.

Øystein Wahl har også en teori.

- Dette blir kun spekulasjoner fra min side. Det finnes mange Volvo FH4 fra 2012-2022  i Øst Europa og videre østover som disse styreenhetene passer på. Problemer rundt delelogistikken i forbindelse med konflikten i Ukraina har nok eskalert denne formen for business, sier Wahl.

Hva kan lastebileiere gjøre?

Det er nesten umulig å gardere seg 100 prosent mot slike tyverier. Denne enhenten er enkel å fjerne for de som kjenner til metoden. Enkelte foreslår å borre ut torx-profilen på skruehodet, eller bytte skruer til noe som er vanskligere å få ut.

- Volvo har foreløpig ikke gått ut med noe felles informasjon gjeldende noen annen montering. Jeg vet at enkelte forhandlere har testet montering med knekkbolter for å gjøre det vanskeligere å demontere. Spørsmålet da er om tyvene da gir opp eller bare bryter i filler enda mere enn tidligere, sier Wahl.

To norske pågrepet

I følge lastebil.no er to personer pågrepet for bildeltyverier i Sandefjord:

Lastebil.no skriver at takket være tips fra folk, klarte politiet på fredag å pågripe to personer for bildeltyverier i Sandefjord. Nå ber politiet folk om å fortsette å være årvåkne.

– Det er nemlig lite som tyder på at det vil bli færre slike tyverier fremover, sier politioverbetjent og næringslivskontakt i Øst Politidistrikt, Jan Kevin Brunvoll, til lastebil.no.

Brunvoll ber alle som mener de ser noe de mener virker mistenksomt om å melde ifra til politiet på e-postadresse Post.ost@politiet.no. Det er viktig at e-posten merkes med “mistenkelig observasjon lastebil”.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.11