23948sdkhjf

DigiQuip: Sjekk QRen, aldri mer tvil om du har lov til å bruke en maskin

Brudd på regler og instrukser gjør bygge- og anleggsvirksomhet til en av de mest ulykkesutsatte næringene i det norske arbeidslivet. Er QR løsningen?

UTLEIE AV MASKINER: En QR-kode holder styr på om brukeren har rett opplæring og om maskinen er vedlikeholdt.

Ved å skanne en QR-kode før man tar en maskin i bruk, får man både vite om personen har rett sertifikat eller opplæring, og om maskinen er vedlikeholdt tilfredsstillende.

LES MER OM DIGIQUIP HER, artikkel på Tungt.no

Et større fokus på utstyrsspesifikk opplæring hos entreprenørene fører nå til at det også får større fokus hos utleiere og at de kan tilby sine kunder dokumentert opplæring. Det forteller Snorre Johansen i DigiQuip til Building Supply.

Han forteller at bygge- og anleggsvirksomhet er en av de mest ulykkes utsatte næringene i det norske arbeidslivet, både med tanke på arbeidsskadedødsfall og arbeidsskader.

- Årsaksfaktorer knyttet til en stor andel av ulykkene er blant annet handlinger og atferd, kompetanse og brudd på regler og instrukser, sier Johansen.

Manglende opplæring

- Det er ikke alltid brukeren av en maskin er 100 prosent sikker på at de faktisk har kompetanse til å bruke den. Noen maskiner er ganske like, og dermed kan man betjene flere maskiner med samme opplæring. Men sånn er det ikke alltid. Bruk utenfor kompetanseområde kan i verste fall føre til material- eller personskade, forteller Johansen.

Videre forteller Johansen at brudd på regler og instrukser har ofte sammenheng med mangler ved opplæring og trening, dårlige prosedyrer/instrukser og mangler ved holdninger, ledelse og sikkerhetskultur. I over 60 prosent av ulykkene er det generelt mangler i risikostyring, og et av punktene som går igjen er manglende system for å gjennomføre og dokumentere opplæring.

Johansen hevder at en god ledelse er særdeles viktig for å forebygge ulykker. Ledelsen i en virksomhet bør sørge for at det finnes gode interne systemer som er enkle å ta i bruk og følge opp og at det gis tilstrekkelig opplæring til arbeidstakerne.

Bevisstgjøring og kompetanse

- Jeg tror at grunnen til at det har blitt ett større fokus hos entreprenører på utstyrsspesifikk opplæring den siste tiden, er bevisstgjøring og kompetanse, sier Johansen.

Videre forteller Johansen at det fremdeles er slik at mange tror at det holder med personløfterbevis for å kjøre en lift, eller maskinførerbevis for å kjøre en gravemaskin. Men man må, i henhold til forskrift om arbeid §10-4, også ha opplæring i den spesifikke modellen. Dette gjøres nok i mange sammenhenger, men gjerne da muntlig, med et signert dokument som dokumentasjon.

- Det DigiQuip gjør, er å sette dette i system, og sørge for at både opplæringen og dokumentasjonen blir digital, noe som gir bedre oversikt for brukeren av maskinen og dens arbeidsgiver, sier Johansen.

To store gevinster for utleierne

- For utleierne sin del, vil det være to store gevinster. Den ene er at de kan tilby dokumentert opplæring til den profesjonelle brukeren. Den andre gevinsten er at de kan tilby digital opplæring til de som leier maskiner privat, noe som vil redusere antall henvendelser knyttet til bruk av maskiner fra Ola Nordmann som leier en lift for å beise husveggen i helgen, sier Johansen.

DigiQuip samarbeider blant annet med Ramirent og Cramo allerede.

- I fjor hadde vi fått mange avtaler i boks, men systemet var ennå ikke fullgodt. Nå ser vi imidlertid at det er både «ferdig og utviklet» og at flere velger å ta det i bruk, sier Johansen.

Opphav og kilder: Intervju med Building Supply

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078