23948sdkhjf

«Lastebil-kartell» frifunnet – Posten får ikke erstatning

Posten Norge krevde 901 millioner kroner i erstatning, men vant ikke fram.

TINGRETTEN HAR TALT: Posten mente at de hadde betalt overpris for lastebiler gjennom mange år og gikk til sak mot flere lastebilprodusenter. Denne uken avsa Oslo tingrett sin dom.

Ifølge domsslutningen blir lastebilprodusentene DAF, Volvo/Renault, MAN og Daimler frifunnet, men uten at saksomkostninger tilkjennes, skriver E24.

Søksmålet fra Posten dreide seg om at Posten mente at de hadde betalt i 264 millioner kroner for mye for flere enn 1900 lastebiler kjøpt i perioden 1997 til 2011. Kravet på i alt 901 millioner kroner inkluderer tapt avkastning på investert kapital.

Retten har likevel funnet det sannsynlig at kartellsamarbeidet indirekte har påvirket kundeprisene. Oslo tingrett mener imidlertid at ingen av partene er pålitelige i sine regresjonsanalyser.

«I mangel av pålitelige empiriske økonometriske analyser som underbygger bevisene som taler for at det ulovlige samarbeidet kan ha ledet til en overpris, finner retten det ikke sannsynliggjort at det ulovlige samarbeidet faktisk påførte saksøkerne økonomisk tap», heter det i domsslutningen.

Bakgrunnen for kravet fra Posten er EU-kommisjonens etterforskning av en rekke europeiske lastebilprodusenter tilbake i 2011. Resultatet av etterforskningen ble et forlik i 2016 der Volvo/Renault, Daimler, Iveco og DAF ble ilagt en bot på 28 milliarder kroner. Scania fikk en egen bot på 8,2 milliarder kroner, som ennå ikke er rettskraftig.

Også Tine og Diplom Is har tatt ut søksmål mot lastebilprodusentene. Dette søksmålet er blitt utsatt i påvente av behandlingen av Postens søksmål.

Opphav og kilder: E24 og andre nettsteder

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Mest lest
STILLINGSARENA
Gå til stillingsoversikten
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Ketil Nygård: Tiden i LNS minner ikke så rent lite om et Askeladden-eventyr
SiO får 206 millioner kroner i tilskudd til 524 nye studentboliger i Oslo
Slik blir lastebil-framtida - ifølge MAN
Alf Brekken & Sønner vs Veidekke: «David» vant kampen
TransportMagasinet på jobb med Cora Siren Valde: - Et godt forbilde
Veidekke bygger 75 leiligheter for 210 millioner kroner i Bergen.
Andre Nordiske Medier
Metal Supply NO
PlastForum NO
Maskinregisteret

Send til en kollega

0.188