23948sdkhjf

1,4 milliarder kroner: Skanska og Leca Norge bygger 184 meter lang bru i Trondheim

Nydalsbrua i Trondheim får et fritt spenn på 111 meter over Nidelva og et brutårn på 55 meter.

NYDALSBRUA: Med en kostnadsramme på 1,4 milliarder kroner er Nydalsbrua et av de største prosjektene i Miljøpakken.

Byggherre er Statens vegvesen, mens entreprenør er Skanska. Leca Norge har levert 1200 kubikkmeter Leca lettklinker som tilslag til produksjon av høyfast lettbetong.

I oktober åpner Nydalsbrua på Sluppen i Trondheim for trafikk.

Med et fritt spenn på 111 meter over Nidelva og et brutårn på 55 meter vil brua bli et landemerke i trønderhovedstaden.

Eksisterende Sluppen bru, som i mange år har vært en beryktet flaskehals, vil bygges om til en gang- og sykkelbru.

Massivt betongtårn skal bære hovedspennet i brua

Nydalsbrua, som vil ha en total lengde på 184 meter, bygges som kombinert kassebru og skråkabelbro hvor stålkabler fra et massivt betongtårn på vestsiden av Nidelva skal bære hovedspennet i brua.

Selve tårnet er igjen forankret ved tunellinnslagene til den fremtidige Byåsentunnelen.  (bygging starter tidligst i 2027).

Broer bygd etter fritt-frambygg-metoden er avhengig av en lav egenvekt slik at brua kan bære seg selv i uferdig tilstand. 

Mens første del av brua ble støpt på reis fra bakken, så støpes nå resten av brua etter fritt-frambygg-metoden. Brua støpes i åtte ulike etapper fra Byåsen-siden mot Sluppen-siden, hvor hver etappe blir på 8,5 meter.

Lettbetong

For å få kunne bygge en bro etter fritt-frambygg-metoden er man avhengig av at brua helt eller delvis må kunne bære seg selv i uferdig stand. Jo større spennet på broa er jo større vil utfordringen med egenvekt være.

Ved å bytte ut konvensjonell betong med lettbetong vil spennet på brua kunne bli lengre, noe som igjen gjør at plasseringen av fundament blir mer fleksibelt. Lettbetong vil dessuten kunne gi både lavere byggekostnader og CO2-utslipp.

Den første brua som ble bygd med høyfast lettbetong i Norge var Endrestø bru i Rogaland i 1987. Siden har stadig flere bruer i Norden blitt bygd med betong av lavere densitet.

Leca Norge har levert 1200 kubikkmeter med lettklinker av typen Leca 800, 4-12 mm, noe som har gitt betongkvaliteten LB55 MF40.

Selve produksjonen av lettbetongen er det Unicon AS som har stått for. Selskapet er Norges ledende betongleverandør med 150 ansatte og 24 faste fabrikker.

Opphav og kilder: Pressemelding fra Leca Saint-Gobain.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.189