23948sdkhjf

Åpnet: Ombruk av byggevarer i 4500 kvadratmeter telt og 7000 kvadratmeter tomt på Økern

Ombygg, «byggebransjens Fretex» reduserer ombrukslogistikken ved å fjerne et hinder på veien mot økt ombrukgrad av byggevarer.

NETTBUTIKK OG FORHÅNDSANNONSERING: Emil Andresen Rygh er daglig leder i Sirkulær Ressurssentral og forteller til Building Supply at både nettbutikk og forhåndsannonsering av varer som kommer for salg kommer til å gjøre brukthandelen lettere.

Tirsdag 14. mars åpnet Sirkulær Ressurssentral dørene til byggevarehuset Ombygg på Økern Torg. Formålet er å gjøre det enklere å benytte ombruk som førstevalg for å redusere byggebransjens klimaavtrykk.

– Den sirkulære ressurssentralen på Økern driftes av Ombygg. Ombygg leverer tjenester innen mellomlagring og videreformidling av brukte byggevarer for offentlige og private byggherrer, entreprenører og riveentreprenører, sier Rygh.

Rygh forteller at den fysiske ressurssentralen er et 4500 kvm stort byggetelt som er plassert på en 7000 kvm stor tomt på Økern.

– Alle varer som skal videreformidles via sentralen vil markedsføres til en konkurransedyktig pris via nettbutikken Ombygg.no. Utgangspunktet er at varene som publiseres på nett skal være tilgjengelig når de legges ut, men forhåndsannonsering kan være aktuelt. Nettbutikken publiseres i forbindelse med åpningen, sier Rygh.

– Varesortimentet vil bestå av et stort utvalg bygningsmaterialer av høy kvalitet og med lang restlevetid. For mer info se nettside når denne blir publisert, sier Rygh.

Utligner mismatch mellom doneringstidspunkt og bruk

– En av de store utfordringene vi ser i dagens marked, er at det er mismatch mellom når materialer kan doneres og når de kan tas i bruk. Fordi man ikke har løsninger for mellomlagringsperioden, ender det ofte opp med at fullt ombrukbare varer går til gjenvinning eller deponi. Med Sirkulær Ressurssentral og Ombygg kan vi realisere en større ombruksgrad enn det vi har i dag, sier Rygh.

Byggeteltet som skal huse ressurssentralen, stod tidligere i Regjeringskvartalet og er donert av Statsbygg. Sentralen er en av de største av sitt slag i Europa, og vil tilby salg og mellomlagring.

Sirkulær Ressurssentral er et samarbeid mellom en rekke aktører tilknyttet byggebransjen og byutvikling, deriblant Höegh Eiendom.

– Vi ser at byggherrene er veldig positive til dette. De sitter ofte på bestillingssiden, og kan legge press på entreprenør, som i stor grad er den handlende part som kjøper inn byggevarer. Vi har fått med mange strategiske partnere til nå, både offentlige og private. Statsbygg, Oslobygg, Mustad Eiendom, OBOS Eiendom, Gjensidige, EBA/EBAO, Entra og Höegh Eiendom er alle med, for de ser at det er et behov som må løses og at man ikke får det til alene, sier Rygh.

Fleksible mellomlagringsløsninger

For at «byggebransjens Fretex» skal fungere best mulig for flest mulig, er det lagt opp til flere modeller tilpasset brukernes behov. Noen ønsker å mellomlagre til eget bruk, mens andre vil donere produkter til Ombygg, som drifter ressurssentralen og videreformidler varene. Ved å donere byggevarer slipper man utgiftene knyttet til avfallshåndtering. Det er også lagt opp til en tjeneste hvor produkteier får bistand med omsetning og deler fortjenesten med Ombygg etter salg.

Jennifer Lamson, bærekraftansvarlig i Höegh Eiendom, gleder seg over hvordan Sirkulær Ressurssentral og Ombygg vil bidra til å løse mange av de praktiske logistikkutfordringene knyttet til ombruk i dag.

– Nå vil vi kunne samle på alt fra store mengder glassvegger og radiatorer til større ting som stålbjelker og søyler. Med denne løsningen vil både vi og andre kunne lykkes med ombruk i enda større skala. Vi vil kunne se hva andre har av overskuddsmaterialer, og samtidig gjøre våre overskuddsmaterialer tilgjengelige for andre. Når alt blir systematisert og kategorisert blir varene dessuten lettere å omsette, sier Lamson.

Trygt å handle ombrukte materialer

Ved å få fysisk tilgang til varene, vil byggherre kunne dra på befaring med arkitekter før man eventuelt kjøper noe. Man vil kunne handle fra en kunnskapsrik part, med spisskompetanse på ombruksmaterialer. Varer vil kunne bli resertifisert i henhold til lovverket, og på den måten vil ressurssentralen bidra til tryggere ombruk. Lamson tror bransjen er moden for at det stilles enda strengere krav til ombruksgrad i både nybygg og rehabiliteringsprosjekter.

– Vi ser at det er enda større muligheter for ombruk ved at myndighetene stiller krav og dette ikke lenger bare er frivillig. Det er viktig å ta stilling til dette nå. Vi må tørre å ta valg, som vi vet vil redusere utslipp betraktelig, og jeg mener absolutt at byggebransjen hadde klart å håndtere strengere krav til ombruk, sier Lamson.

– I dag går det mange timer med til produktsøk i forbindelse med ombruksprosjekter, og ofte er det prosjektressurser med høye timesatser som må gjøre denne jobben. Sirkulær Ressurssentral jobber for at Ombygg skal bli et økonomisk bærekraftig alternativ, som skal realisere både økonomisk og bærekraftig gevinst, sier Rygh.

Et av Höegh Eiendoms store ombruksprosjekter i år, er rehabiliteringen av Observatoriegaten 2B. Her er ambisjonen hundre prosent ombruk, og arbeidet er allerede godt i gang. I Glynitveien 33 i Ski er både Sirkulær Ressurssentral og Ombygg aktivt inne i prosjektet, og bistår med blant annet materialer. Dette prosjektet er en viktig pilot for å teste behovet i markedet.

Opphav og kilder: Intervju med Building Supply og pressemelding fra Höegh Eiendom.

KLIKK for alle artikler i Building Supply.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Mest lest
STILLINGSARENA
Gå til stillingsoversikten
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
«David» vant kampen
TransportMagasinet på jobb med Cora Siren Valde: - Et godt forbilde
Veidekke bygger 75 leiligheter for 210 millioner kroner i Bergen.
Elektrisk småtass klar for last mile-oppdrag
Rental.one AS blir forhandlere for IRM Norge AS
Utbytterikt for Veidekke som økte omsetningen i 2022
Andre Nordiske Medier
Metal Supply NO
PlastForum NO
Maskinregisteret

Send til en kollega

0.094