SOMMERGLAD-STATISTIKK

Lastebilkostnadene i svalestup

NLF kan ta med seg hyggelige rammebetingelser når de drar til landsmøtet i Alta i helgen.

Kostnadene går opp og ned, men fortsatt mest ned. Graf fra SSB.
Kostnadene går opp og ned, men fortsatt mest ned. Graf fra SSB.
Sist oppdatert
Det siste året har det blitt 40 øre billigere å kjøre lastebil per 100 kroner man bruker

ØKONOMI: Det siste året har kostnadene for lastebileierne sunket i 8 av 12 måneder. Akkumulert ligger kostnadene nå 4 promille under samme tid i fjor.

Det er en tydelig fortsettelse av utvikling vi så ved årsskiftet. Da skrev vi: «Det siste året – januar 2015 til januar 2016 - har det blitt 40 øre billigere å kjøre lastebil per 100 kroner man bruker».

Det er altså den nyeste totalkostnadsindeksen for lastebiltransport fra SSB som viser at denne trenden har fortsatt frem til sommeren 2016. Se grafikken i toppbildet.

Nær sagt som vanlig er den klart største bidragsyteren fortsatt lavere dieselpriser. De har sunket med 6,9 prosent i perioden mai 2015 til mai 2016.

Dessverre er det også det eneste som trekker ned – kostnadene altså. Men andre deler av indeksen er til å leve med de også.

For eksempel har lønn har øket med 1,1 prosent siste året. Bompenger og ferjer har øket med 2,4 prosent. Dekkutgifter har øket med 3,8 prosent.

Det er som vanlig interessant å få med seg de lange linjene fra SSB. De siste fem år, fra 2011 til 2016, har kostnadene øket med bare 6,6 prosent.

Fine tider for lastebileierne. Drivstoffutgiftene stuper, lønningene øker lite.
Fine tider for lastebileierne. Drivstoffutgiftene stuper, lønningene øker lite. Foto: Haakon Førde

Denne saken ble første gang publisert 16/06 2016, og sist oppdatert 06/04 2017