Lovens korte arm

Fikk du ikke sett dagens TV-program om utfordringer i transportbransjen? Du kan se det på nett-tv.

- Det tar fem år å lære alle knepene ved å kontrollere en lastebil godt nok. Vi mangler kontrollører, innrømmer trafikpolisen i Sverige. I dag kontrolleres omtrent 8000 tunge kjøretøy årlig i Sverige. Det er mindre enn for 30 år siden. Skulle kontrollene fulgt trafikkveksten, ville man i dag  kontrollert 50.000 årlige vogntog.
Ifølge nye EU-regler må de om tre år kunne kontrollere 11500.
- Det tar fem år å lære alle knepene ved å kontrollere en lastebil godt nok. Vi mangler kontrollører, innrømmer trafikpolisen i Sverige. I dag kontrolleres omtrent 8000 tunge kjøretøy årlig i Sverige. Det er mindre enn for 30 år siden. Skulle kontrollene fulgt trafikkveksten, ville man i dag kontrollert 50.000 årlige vogntog. Ifølge nye EU-regler må de om tre år kunne kontrollere 11500. Foto: Skjermdump fra SVT
Sist oppdatert

Lovens korte arm er tittelen på svensk TV1 sitt dokumentar-innslag om transportbransjens utfordringer.

I onsdagens episode av "Uppdrag gransking" får vi et innblikk i hvordan antall kontroller har blitt kraftig redusert de siste 30 årene samtidig om kunnskapen til kontollørene har blitt mindre.

Les også: I kveld ser vi svensk tv

I dag er det omtrent 200 kontrollører i Sverige som kan nok om et tungt kjøretøy til å kunne utføre en god kontroll. Det blir stadig færre.

Programmet viser kjøretøy uten bremser, vi møter sjåfører som tjener 500 Euro i måneden og sjåfører med falske førerkort.

Du kan se innslaget på nett-tv ved å følge denne linken.

Når får vi en liknende dokumentar i Norge?

Kveldens dokumentar på svensk tv er viktig. Mest fordi den viser transportbransjens utfordringer til et publikum utenfor vår lille sandkasse. Svenskene har også tidligere laget liknende dokumentarer. Når får vi vårt første norske?

Denne saken ble første gang publisert 04/11 2015, og sist oppdatert 06/04 2017