Scania får milliardbot

Scania får kartell-bot på 881 millioner euro etter å ha avtalt priser.

Sist oppdatert

SISTE: SCANIA ANKER DOMMEN I SIN HELHET.

Både Volvo, Scania, MAN, Daimler, Iveco, DAF og Renault har drevet ulovlig samarbeid blant annet for å forsinke innføringen av euro-krav og samarbeide om listepriser.

Dette ble avslørt etter at MAN selv valgte å informere EU om ulovlighetene. På den måten unngikk de også straffeforfølgelse.

De øvrige produsentene - bortsett fra Scania - vedtok sommeren 2016 et forlik på bøtenivået på tilsammen nesten 28 mrd norske kroner.

Du finner mye om dette i sakene vi tidligere har skrevet.

Scania aksepterte ikke forlikets størrelse på boten, og nå har EU-kommisjonen avsagt sin dom og ilegger Scania en bot på 881 millioner euro. Det skriver kommisjonen i en pressemelding onsdag.

Kartellvirkskomheten skal ha pågått i over 14 år og saken ble først lekket i 2011 i et dokument som Financial Times publiserte. Der fremgikk det at det ulovlige samarbeidet lastebilprodusentene imellom hadde pågått siden januar 1997 og frem til 2011.

Omtrent samtidig fikk en rekke lastebilprodusenter uventet besøk av EU-inspektører.

Dagens bot markerer samtidig slutten på vår etterforskning av kartellvirksomheten som har gått over utrolig lang tidsperiode, skriver EUs kommisær for konkurranse, Margrethe Vestager.