«Scandinavian Star» bli TV-serie

I år er det 30 år siden brannkatastrofen ombord på Skandinavian Star.

159 mennesker mistet livet denne natten
159 mennesker mistet livet denne natten Foto: Politiet
Sist oppdatert

Brannen ombord på skipet, som var på vei fra Oslo til Fredrikshavn, startet natten til 7. april 1990.

159 mennesker omkom. 136 av dem var norske.

Mange fra vår bransje kjente noen av de mange yrkessjåførene som var ombord. I løpet av etterforskningen ble også en yrkessjåfør, som omkom i brannen, utpekt som mulig ildspåsetter.

I dag, 30 år senere, er dette fortsatt den største uløste mordsaken i Norge i vår tid.

TV-serien i seks deler forteller hele historien om Scandinavian star, en vond historie som strekker seg over tre årtier. Den tar for seg personlige skjebner blant de overlevende, pårørende som mistet alt, myndighetenes forsøk på oppklaring, politisk maktspill og 30 år med spekulasjoner og teorier.

«Scandinavian star» inneholder blant annet nye opplysninger og intervjuer med en rekke personer som aldri tidligere har stått fram. Serien er tatt opp over nesten fire år, og følger saken fram til i år, melder NRK.

TV-serien er et resultat av samarbeid mellom Danish Documentary, Nordisk Film, NRK, TV4 i Sverige og danske DR. Blant produsentene er Sigrid Dyekjær som i år var nominert til Oscar for dokumentaren «Cave».

– Serien prøver å komme nærmere et svar på hvem som kan ha tent på skipet. Men den handler like mye om de pårørende og etterlatte. Om alle de ubesvarte spørsmålene, og om sinne og savn. For mange er brannen ombord på Scandinavian Star som et åpent sår, 30 år etter katastrofen, sier Anne Kvadsheim som er prosjektredaktør for serien i NRK.

«Scandinavian star» har premiere på NRK1 og NRK TV søndag 8. mars. Sjette og siste episode blir tilgjengelig i strømmetjenesten NRK TV på 30-årsdagen for brannen.

Husk abonnement på TransportMagasinet i mellomtiden. Klikk her!