23948sdkhjf

I hjulet: Dette kjøretøyet har motor i felgene

Og bare i felgene. Dermed øker nyttefaktoren for nyttekjøretøy.

VERDENSPREMIERE FRA SCHAEFFLER: Det har vært snakket om elektriske navmotor i mange år. Nå har Schaeffler lansert den i produksjonsklar utgave.

Det handler altså om en elektrisk enhet som er så liten at det er plass til den inni en 14-tommersfelg.

Motor og brems i felgen

Enheten har alle nødvendige komponenter som skal til for at kjøretøyet skal drives framover og bremse. Både motor (stator og rotor), kraftoverføring og brems er skviset inn i felgen.

Schaeffler sier at dette sparer plass og gjør kjøretøyet mye lettere å manøvrere. Her er det ingen sentralt plassert motor eller bremsesystem plassert på drivaksler som krever sin plass. Det gir mulighet for maksimalt styreutslag.

Med den nye framdriftsteknologien sikter Schaeffler seg spesielt inn mot ulike nyttekjøretøy som brukes på et begrenset område – tenk bydrift av ulike slag, for eksempel feiebil, liten brøytebil eller henting av søppel.

Spesielt egnet til vinter

Ulike hjul kan ha ulikt dreiemoment, og kan til og med drives i hver sin retning. Schaeffler sier at dette gjør systemet spesielt egnet for vinterdrift.

Schaeffler sier også at den elektriske navmotoren er svært stillegående, noe som er med på gjøre den ekstra egnet i tettbefolkede områder.

Produsenten hevder at navmotorene har lang levetid og krever lite vedlikehold, og at den forbedrede manøvrerbarheten systemet gir, er en nøkkel på veien mot automatisert kjøring.

Motoreffekten kan skaleres fra 7 til 26 kW (9,5 til 35 hk), med boostmulighet på opptil 60 kW (82 hk).

Schaeffler sier altså at de er først i verden med en slik navmotor. Uten sammenligning for øvrig var Lohner-Porsche fra 1905 også utstyrt med elektrisk navmotor i hvert av forhjulene. Prototypen fikk energien utelukkende fra batteri, mens seinere utgaver også hadde en bensindrevet generator som ga strøm til batteriet.

Opphav og kilder: Pressemelding fra Schaeffler

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078