23948sdkhjf

Derfor er det stort avvik mellom byggekostnadsindeksen og treindustriens bransjestatistikk

Tallene fra Statistisk sentralbyrå gir et annet bilde enn Treindustriens bransjestatistikk, som viser en nedgang i trelastprisene på 42 prosent det siste året.

PLUSS 7 PROSENT ELLER MINUS 42 PROSENT? At byggekostnadsindeksen havnet på 7 prosent, mens treindustrien rapporterer om et prisfall på 42 prosent, trenger en nærmere forklaring.

– Treindustrien har gjort en medlemsundersøkelse hos produsenter basert på priser ut fra produsent. Men vi har ikke innsikt i prisene ut til sluttbruker, sier Finstad.

Både byggmester, byggevaretjenesen har sine marginer. At andre aktører i byggenæringen som tar sine marigner, er med å forsterke disse forskjellene. De mange mellomleddene bidrar altså til den store forskjellen mellom tallene fra Treindustrien og byggekostnadsindeksen fra SSB, sier Finstad.

SSB har basert byggekostnadsindeksen på historiske tall vektet på innsatsfaktorene i et hypotetisk referansebygg.

Treindustrien rapporterer om at prisene har falt med 42 prosent basert på materialpakke til en enebolig på 160 kvm. Det er i eksempelet tatt utgangspunkt i at det går med 15-20 kubikk trelast med garasje og terrasse.

– Byggekostnadsindeksen bygger på kostnader hvor andre ledd er i verdikjeden er involvert. Treindustrien har ikke kunnskap om hva boligprodusenter, byggevarekjeder og øvrige ledd i verdikjeden har av påslag. Deres påslag påvirker byggevarekostnadsindeksen til SSB, sier Finstad.

Det største tallet i indeksen er prisstigningen for materialer til boligblokker på 14,1 prosent siste året, men prisveksten har dabbet kraftig så langt i år.

Les også: Burde ikke ha veltet prosjekter!

Her er byggekostnadsindeksen

Opphav og kilder: Intervju med Building Supply

KLIKK for alle artikler i Building Supply.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.085